Eduskuntatalon istuntosalissa ovat Wäinö Aaltosen tekemät veistokset.

Eduskuntatalon istuntosalissa ovat Wäinö Aaltosen tekemät veistokset.

Eduskuntatalon istuntosalissa ovat Wäinö Aaltosen tekemät veistokset. Tietojeni mukaan alkuperäiset veistokset ovat museossa ja ne poikkeavat eduskuntatalossa olevista sikäli että ne on päällystetty lehtikullalla.

Kysymykset:

1. Onko tiedossa miksi eduskuntataloon ei sijoitettu alkuperäisiä veistoksia ?
2. Eduskuntataloa kunnostetaan parhaillaan ja tullee valmiiksi Suomen 100- vuotisitsenäisyyspäivään mennessä. Onko suunnitelmissa sijoittaa alkuperäiset patsaat eduskuntataloon esimerkiksi tässä yhteydessä ?

2 vastausta

Kysyin asiasta suoraan eduskunnasta opastuksista ja vierailuvarauksista vastaavalta henkilöltä. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä:

"Eduskuntatalon täysistuntosalissa olevat Wäinö Aaltosen tekemä veistossarja on nimeltään Työ ja tulevaisuus.

Taiteilijan alkuperäinen suunnitelma oli, että veistosarja valetaan pronssiin. Vuonna 1932 veistosarja sijoitettiin istuntosaliin. Veistokset olivat kullattua kipsiä. Väliaikaisiksi tarkoitetut kipsiveistokset olivat salissa kuitenkin aina 60-luvun loppupuolelle asti, kunnes pronssiin valetut veistokset sijoitettiin salin seinäsyvennyksiin. Kullatusta kipsistä olevat veistokset ovat nykyisin Wäinö Aaltosen museossa Turussa.

Nykyiset istuntosalissa olevat veistokset jäävät saliin myös remontin jälkeen."

Lähteet:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hkx3000.sh?haku=selaus&YKSIKKO=ty&o...

Kommentit (0)
07.02.201816:29
23738
120

Vastauksen viimeinen virke on vanhentunutta tietoa. Kun Suomen eduskuntatalon remontti vuoden 2017 lopulla valmistui, istuntosaliin palautettiin Wäinö Aaltosen alkuperäiset kipsiset, kullatut veistokset.

Kommentit (0)

Vastauksesi