DNA ja sormenjäljet?

DNA ja sormenjäljet?

Saako poliisi säilyttää DNA-näytteitä ja sormenjälkiä "varastoissaan", vaikka henkilöä ei ole tuomittu käräjillä? Saako poliisi yleensä ottaa näytteet, vaikka pelkästään epäiltynä esim pahoinpitelystä? Kuinka saan tietää, mitä poliisi minusta kirjannut tietoihinsa?

Vastaus

Rikoksesta epäillystä saadaan ottaa DNA-tunniste ja tallettaa se poliisin henkilörekisteriin, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Sen lisäksi pakkokeinolain mukaan dna-testi voidaan tehdä ihmiselle, jota ei epäillä rikoksesta, jos tutkittavana on vakava rikos, joka jäisi muuten todennäköisesti ratkaisematta. Edellytyksenä on, että tutkittavana olevasta rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta. Näytettä voidaan säilyttää vuosi sen jälkeen, kun esitutkinta on lopetettu tai syyte on hylätty. Mikäli näytteen antaja on tuomittu rikoksesta, näytteitä säilytetään poliisin rekisterissä kymmenen vuotta.

Tällä hetkellä poliisi saa rikostutkinnassa käyttää vain rekisteriä, johon on kerätty sormenjälkiä rikoksesta tuomituilta. Rekisterissä on nykyisin noin 300 000 ihmisen jäljet. Poliisi on jo pitkään toivonut, että passirekisterin sormenjälkiä voitaisiin käyttää kaikkein vakavimpien rikosten selvittämisessä. Esimerkkeinä on mainittu henkirikokset, terrorismirikokset sekä tietyt seksuaali- ja väkivaltarikokset. Toistaiseksi passirekisterin sormenjälkitietoja ei saa käyttää rikosten tutkimisessa.

Jokaisella on oikeus eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta saada tietää, mitä häntä koskevia tietoja henkilörekisteriin on talletettu, tai ettei rekisterissä ole häntä koskevia tietoja. Tarkastusoikeuden käyttäminen on lähtökohtaisesti maksutonta. Tarkemmat ohjeet alimmassa lähdelinkissä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi