Den Deutschen AdlerordenDritter StufeMit SchwerternBerlin/den 15.Mai 1944DER ...

Den Deutschen AdlerordenDritter StufeMit SchwerternBerlin/den 15.Mai 1944DER ...

Den Deutschen Adlerorden
Dritter Stufe
Mit Schwertern
Berlin/den 15.Mai 1944
DER FÜHERER Sitten on Adolfin allekirjoitus . Haluasin tietää mitä rahallista arvoa,tälläisella kunniakirjalla on? Siihen on kenties kuulunut kunniamerkki,mutta en tiedä
varmuutta? Montako näitä kunniakirjoja on suomalaisille luovutettu?

Vastaus

Verdienstorden vom Deutschen Adler (Saksan Kotkan Ansioritarikunta) oli 1.5.1937 perustettu ritarikunta, jonka mitalit valtakunnankansleri Adolf Hitler myönsi ulkoministerin ehdotuksesta ulkomaiden kansalaisille.

Luokkia oli alkuaan kuusi, lopuksi 5.1.1944 alkaen yhdeksän.

Juha E. Tetrin mukaan monet suomalaiset saivat sodan aikana tämän ritarikunnan kunniamerkkejä, mutta tarkkoja tietoja määrästä en ole löytänyt.
Viitteenä mitalin yleisyydestä tieto ruotsalaisesta wikipediasta: Ruotsissa mitali myönnettiin vuosina 1938-1942 254 henkilölle, jotka olivat enimmäkseen puolustusvoimien tai rajavartioston upseereita. Koska Suomi oli likeisessä sotilasyhteistyössä Saksan kanssa vuosina 1941-1944, voinee olettaa, että suomalaisille niitä myönnettiin enemmän, Ruotsihan onnistui pysyttelemään sodan ulkopuolella.

Alkuaan mitalit oli tarkoitettu siviileille, myöhemmin niitä ruvettiin jakamaan myös sotilaille.
Eri maiden sotilasarvojen vertaaminen on vaikeaa, mutta lopullisten sääntöjen (7.3.1944) mukaan kysymyksessä mainittu kolmannen luokan mitali myönnettiin yleensä majuria ylemmille.

Ylimmän luokan mitaleita jaettiin vain 16, heidän joukossaan presidentti Ryti ja marsalkka Mannerheim. Muiden luokkien mitaleita saivat mm. puolustusministeri Rudolf Walden ja Lotta Svärd -johtaja Fanni Luukkonen.

Ruotsissa mitalin saivat mm. tutkimusmatkailija Sven Hedin 75-vuotispäivänään 19.2.1940 ja puolustusvoimien ylipäällikkö Olof Thörnell 7.10.1940. Varsinkin jälkimmäistä kritisoitiin tunnustuksen vastaanottamisesta, soveltuihan se huonosti maan puolueettomuuspolitiikkaan suursodassa.

Yhdysvaltalaisia mitalin saajia olivat ainakin autotehtailija Henry Ford 75-vuotispäivänään 30.7.1938 ja lentäjä Charles Lindbergh 19.10.1938.

Saksassa tämän mitalin julkinen käyttäminen kiellettiin v. 1957.

Kunniakirjaan on varmaankin liittynyt mitali. Tietoa mitalin/kunniakirjan keräilyarvosta en ole löytänyt.

Tetri, Juha E.
Kunniamerkkikirja. - 3. täyd. p. - Ajatus,2003.

http://de.wikipedia.org/wiki/Verdienstorden_vom_Deutschen_Adler

Kommentit (0)

Vastauksesi