Deaktivoitujen aseiden ostaminen

Deaktivoitujen aseiden ostaminen

Miten nykyisin menee deaktivoitujen aseiden ostaminen? Tarviiko suomen sisäisesti ostaessa (esim. M39 ukkopekka nykystandardi lapulla EU direktiivi 2015/2403) tulla sitä näyttämään paikalliselle poliisi asemalle? Ulkomailta tilatessa samalla direktiivillä laitettu (esim Suomi KP zib-militaria.de sivulta) ase pitää ilmeisesti etukäteen ilmoittaa ja näyttää asemalla tarkastettavana? Vai onko Suomi KP kielletty yms. kun niitä ei joidenkin lähteiden mukaan saa enään myydä tai edes antaa deaktivoituna? Ihan vain näin historiasta kiinnostuneena sivarina aattelin kysyä, että tietää saako deaktivoituja miten keräillä seinälle roikkumaan.

Vastaus

Keväällä 2016 astui voimaan uusi, entistä tiukempi deaktivoituja ampuma-aseita koskeva EU-asetus. Jos ostat kertaalleen deaktivoidun aseen Suomessa, joudut suorittamaan sille uuden deaktivoinnin laillistetulla asesepällä. Ase on esitettävä 30 päivän kuluessa deaktivoinnista poliisille, joka tarkastaa, että deaktivointi on asianmukaisesti tehty. Lisäksi viranomainen tekee asetuksen vaatimat merkinnät aseeseen.

Myös pysyvästi maahantuodun tai toisesta EU-valtiosta siirretyn deaktivoidun aseen tai aseen osan on täytettävä asetuksen vaatimukset ja se on 30 päivän kuluessa siirrosta tai tuonnista esitettävä poliisille tarkastettavaksi. EU:sta Suomeen siirrettävien deaktivoitujen ampuma-aseiden mukana tulee olla alkuperäinen EU-asetuksen 2015/2403 liitteen III mukainen deaktivointitodistus. Asianmukaiset luvat tarvitaan, niistä kannattaa tarkemmin kysyä poliisilta.

Deaktivoidun Suomi-konepistoolin osalta ei vastaaja löytänyt tietoa myyntikiellosta. Konepistooleja on maamme aseharrastajilla vuoden 2015 tilaston mukaan hallussaan 2 592 kappaletta.

Kommentit (0)

Vastauksesi