Dali väärentäjät Suomessa?

Dali väärentäjät Suomessa?

Onko suomessa ollut tai vielä olemassa Dali väärentäjiä? Muistan lukeneeni HS joskus että, suomessa olisi suomalainen Daliväärentäjä, mutta kuka se voisi olla (vaatinee ammattitaitoa ja välineitä) ja pitääkö tieto paikkaansa?

Vastaus

Kesäkuussa 2004 poliisi sulki Helsingin Wanhan Sataman Salvador Dalín satavuotisjuhlanäyttelyn. Yli 500 teosta takavarikoitiin. Näyttelystä lähetettiin Dali-säätiölle tarkastettavaksi 393 Salvador Dalín tekemiksi väitettyä teosta. Niistä 284 kpl paljastui väärennetyksi. Lisäksi useat Marc Chagallin ja Joan Mirón nimiin merkityt maalaukset osoittautuivat niin ikään väärennetyiksi.

Väärennösten takana oli taidekauppias Erkki Minkkinen. Minkkinen kuoli pian sen jälkeen, kun hänet vapautettiin kuulusteluista elokuussa 2004. Helsingin Sanomat kirjoitti jupakasta useaan otteeseen. 21.11.2004 julkaistun jutun mukaan Minkkinen oli ollut jo 1990-luvun alussa poliisin jututettavana vastaavien väärennösten kauppaamisesta.

Sen sijaan Suomen viimeisimmässä suuressa taiderikosvyyhdissä ei ilmeisesti liikkunut Dali-väärennöksiä. Tammikuussa 2017 pidetyssä oikeuden istunnossa taiteilija Veli Seppä tunnusti 104:n taulun väärentämisen vuosina 2008-2014. Helsingin Sanomien kuukausiliitteen laajan artikkelin mukaan hän keskittyi lähinnä kotimaiseen taiteeseen. Juttu julkaistiin vuoden 2017 helmikuun kuukausiliitteessä.

Kommentit (0)

Vastauksesi