"D-vitamiini saattaa vaikuttaa satoihin tautigeeneihin.D-vitamiinin vaikutukset...

"D-vitamiini saattaa vaikuttaa satoihin tautigeeneihin.D-vitamiinin vaikutukset...

"D-vitamiini saattaa vaikuttaa satoihin tautigeeneihin.

D-vitamiinin vaikutukset moniin ihmisen sairauksiin saattavat olla huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus vihjaa. Sen mukaan D-vitamiinilla voi olla vaikutusta MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 200 muuhun geeniin. Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat löytäneensä ihmisen perimästä 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa myös SLE-taudin, nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn. Tulosten käytännön merkitys on vielä epäselvä, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, että D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen, kertoo Uutispalvelu Duodecim." (Ruokatieto/Genome Research 2010)

Kuinkas tässä on näin päässyt käymään? Eikös sitä ole tähän saakka aina puhuttu, että on terveellistä syödä esim. D-vitamiinipillereitä, jotta riittävä määrä D-vitamiinia saataisiin elimistöön.

Vastaus

D-vitamiinin vaikutuksista on tiedetty varsin vähän näihin päiviin asti. Vilkkaan tutkimustyön myötä tietoa kertyykin nyt kovaa vauhtia. Genome Research-lehdessä julkaistut tutkimustulokset viittaavat siihen, että D-vitamiini estäisi monien sairauksien syntymistä. Lääkärilehden mukaan löydökset tukevat D-vitamiinin merkitystä sairauksien torjunnassa.

http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta.aspx?id=...
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?type=1/news_id=9295/Tautigeeneis...
http://genome.cshlp.org/content/early/2010/08/20/gr.107920.110.full.pdf+...
http://www.sciencecentric.com/news/10082410-vitamin-d-linked-autoimmune-...

Kommentit (0)

Vastauksesi