CIA:n vankilennot. Nyt ei kyllä pieni poika tajuu että mikä meni väärin.

CIA:n vankilennot. Nyt ei kyllä pieni poika tajuu että mikä meni väärin.

CIA:n vankilennot. Nyt ei kyllä pieni poika tajuu että mikä meni väärin. USA ottaa rosvot ja raiskaajat ja terroristit kiinni eikä tapa heitä heti, pistää rautoihin ja vie kotia. Tehdään välilasku Helsinkiin ja otetaan lisää polttoainetta. Koko ajan lentokone on USA:n valtion aluetta. Helsingissä ollaan sitten hyvin loukkaantuneita siitä, että tämmöinen kävi. Ei pieni poika ymmärrä että mikä tässä meni väärin ja mistä tässä keuhkotaan.

Eikö saa käydä bensa-asemalla kertomatta klerkille että ketä on kyydissä?

Vastaus

Mustavalkoisessa maailmankuvassa asiat ovat helppoja: Jos joku vangitaan, hän on selvästikin tehnyt jotain pahaa. Ihmisiä, jotka eivät ole tehneet jotain väärää, ei koskaan vangita.

Tällainen mustavalkoinen maailma esiintyy usein tietokonepeleissä, joissa on hyvikset ja pahikset. Hyvikset toimivat aina oikein ja pahikset ovat aina pahoja.

Oikea maailma ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Oikeassa maailmassa ei ole tietokonepelien pahiksia, joita voi kohdella miten vain. Oikeassa elämässä ihmisten pidättämistä, vangitsemista ja ylipäätänsä heidän kohteluaan säätelevät monet lait ja sopimukset, joita tulee noudattaa ja kunnioittaa. Puhutaan ihmisoikeuksista.

Lakeja ja ihmisoikeussopimuksia rikotaan, kun ihmisiä pidätetään ja vangitaan ilman useimpien maiden lakien edellyttämää näyttöä ja ilman kunnollista oikeudenkäyntiä. Vankien ihmisoikeuksia voidaan myös loukata esimerkiksi sellaisilla kidutukseen rinnastettavilla kuulustelumenetelmillä, joita Yhdysvallat on käyttänyt "terrorismin vastaisessa sodassa" mm. Irakissa ja Guantánamossa.

Yhdysvaltain vankilennot rikkovat ihmisoikeuksia siten, että kuljetettavina on ollut ihmisiä, jotka on kahlehdittu käsi- ja nilkkaraudoin ja joiden silmät ja korvat on peitetty, kun heidät on kuljetettu joko Guantánamoon tai salaisiin kuulustelukeskuksiin eri puolilla maailmaa. Pidätettyjä on kohdeltu rikollisina ilman oikeudenkäyntiä.

Yhdysvaltain vankilennot rikkovat myös ilmailusopimuksia. Vankienkuljetuskoneiden tietoja on vääristelty, jotta eri mailta, myös Suomelta, on saatu niille saapumislupia.

Lähde:

Vankilennot rikkovat ilmailu- ja ihmisoikeussopimuksia
http://www.hs.fi/kotimaa/Vankilennot+rikkovat+ilmailu-+ja+ihmisoikeussop...

Kommentit (0)

Vastauksesi