Cats-musikaali

Cats-musikaali

Olen menossa kuukauden kuluttua katsomaan Tampereella ko. musikaalia ja haluaisin siitä hieman tietoja - Wikipedian lisäksi. Kissojen nimet, luonne, tehtävä yms. Miksi ainoa musiikkikappale, joka yleensä musikaalista mainitaan, on "Memory"? Siinä on paljon hienoja kappaleita. Minulla on alkuperäinen tuplalevy ja olen sitä kuunnellut ihan teatterikäyntiä ajatellen.

Vastaus

Cats musikaali perustuu T.S.Eliotin kirjaan Old Possum’s Book of Practical Cats. Musiikin sävelsi Andrew Lloyd Webber. Tampereen esityksen suomennos on Jukka Virtasen.  T.S. Eliotin teosta ei ole suomennettu. Tuukka Raitalan opinnäytetyössä käsitellään tarinaa ja kuvaillaan kissoja; mukana on myös Eliotin alkuperäistekstiä ja Jukka Virtasen suomennoksia. Luonnehdinnat kissoista ja esityksen taustoista löytyvät myös englanninkielisiltä Cats-sivuilta. 

Memory lienee tosiaan musikaalin tunnetuin kappale. Helsingin Sanomien arvostelija luonnehtii asiaa näin: "Roolit, joissa liikettä on vähemmän, ovatkin sitten niitä, joilta odotetaan eniten. Ontuvan ja raihnaisen Grizabellan laulama Muisto ( Memory) on monille koko teoksen huippukohta." Kappaleen levytti mm. Barbara Streisand, jonka tulkinnasta tuli varsin suosittu.  Raitalan mukaan Memory kappaleen sanat eivät ole T.S. Eliotin kirjasta Old....Kun Webber alkoi säveltää teoksen runoja, hän sai Eliotin leskeltä uusia tekstejä, joiden joukosta oli "Rhapsody on a windy night -runo, jonka pohjalta Trevor Nunn kirjoitti Memory kappaleen sanat. 

Tampereen teatterin lisäksi suomenkielinen Cats on esitetty Helsingin kaupunginteatterissa 1986 ja Lahden kaupunginteatterissa 2007 ( suomennos oli Mikko Koivusalon).

 

Kommentit (0)

Vastauksesi