Calypson rytmit vievät mennessään enkä malta pysyä paikoillani, mutta kuinka ja...

Calypson rytmit vievät mennessään enkä malta pysyä paikoillani, mutta kuinka ja...

Calypson rytmit vievät mennessään enkä malta pysyä paikoillani, mutta kuinka ja millä askelilla tätä musiikkisuuntaa voisi tanssia? Voisiko tätä tanssia myös paritanssina?

Vastaus

Calypso-musiikki syntyi Trinidadissa, jossa Afrikasta tuodut orjat käyttivät musiikkia kommunikointi-välineenään. Britit lakkauttivat orjuuden Trinidadissa 1830-luvulla, ja tämän jälkeen calypson suosio vain kasvoi. Sekä calypso-musiikki että –tanssi olivat keino ilmentää yhteiskunnallisia epäkohtia. Tanssin avulla on sekä protestoitu ja syytetty että ylistetty ja iloittu.

Calypson tanssimisesta jotkut ovat sanoneet, että riittää, kun liikkuu musiikin tahdissa ja antaa sen viedä, eikä mitään määrättyjä tanssiaskeleita tarvita. Internetistä löytyy toisaalta myös askelkuvioita, joita voi käyttää calypsoa tanssittaessa. Tässä linkki, jossa kirjallisesti selitetään askelkuvioita englanniksi: http://www.ehow.com/how_2083794_do-calypso.html ja tässä lyhyt video, jossa opetetaan aloittelijalle sopivia kuvioita: http://www.youtube.com/watch?v=TMN2Gq89r3Y&feature=related.
Kannattaa huomioida, että karnevaaleissa tanssittava calypso ja sen ”yökerhoversio” lienevät aika erilaisia.

Voiko calypsoa sitten tanssia paritanssina? Yleensä calypsoa tanssitaan yksin tai ryhmässä, mutta mikään ei estä tanssimasta calypso-musiikin tahtiin myös parin kanssa, joko vapaasti improvisoiden tai esimerkiksi yllä mainitun videolinkin kuvioita käyttäen. Jos tanssitaan parin kanssa tanssiotteessa vastakkain (kannattaa käyttää ns. avointa tanssiotetta eli ollaan käsivarren mitan päässä toisistaan), on toisen partnereista vain siinä tapauksessa tehtävä kuviot peilikuvana.

Lähteet:
http://caribplanet.homestead.com/101.html
http://www.ehow.com/about_5398857_history-calypso-dance.html

Kommentit (0)

Vastauksesi