C-kasetti?

C-kasetti?

Kuinka selitän yksinkertaisesti ja kansantajuisesti c-kasetin toimintaperiaatteen? Sen,että sama nauhaa voi nauhoittaa "molemmin puolin"...

Vastaus

Kasetin sisällä on ohut muovinauha. Nauhan pinta on päällystetty magnetoituvilla metallihiukkasilla, jotka liimakerros pitää paikallaan. Niistä muodostuu kaksi magneettiraitaa, joiden väli on noin 0,8 millimetriä. Stereokasetissa kumpikin magneettiraita on lisäksi jaettu kahdeksi ääniraidaksi.

Kasettinauhurissa on yksi tai useampi äänipää, jolla hoidetaan äänitys, toisto ja poisto. Nauhan liikkuessa jompikumpi magneettiraidoista kulkee äänipään ohi. Äänitettässä äänen aiheuttamat ilmanvärähtelyt muutetaan mikrofonissa sähkövirran vaihteluksi ja äänipäässä magneettivuon vaihteluiksi. Nauhan pinnalla olevat metallihiukkaset magnetoituvat ja järjestäytyvät magneettivuon vaihteluiden mukaan. Äänisignaalista jää siis nauhan pintaan "kuva". Toistossa tämä kuva taas ohjaa jännitteen vaihteluja äänipäässä, ja nämä vaihtelut viedään vahvistimeen.

Kun kasetti käännetään, aiemmin käyttämättä jäänyt magneettiraita tulee äänipään kohdalle äänitystä tai toistoa varten. Kasettinauhurissa voi olla myös neljäraitainen äänipää, joka kattaa nauhan koko pinnan eli yhtä aikaa molemmat magneettiraidat ja niiden neljä ääniraitaa. Vain kaksi ääniraitaa on kuitenkin kytkettynä elektroniikkaan samanaikaisesti. Kun nauhan kulkusuunta vaihdetaan, vaihdetaan samalla toinen raitapari käyttöön. Näin saadaan toinen magneettiraita ja sen ääniraidat äänitykseen tai toistoon ilman että kasettia on tarvinnut ottaa pois kasettipesästä, kääntää ja palauttaa kasettipesään. Sama voidaan tehdä käyttämällä tavallista kahden raidan äänipäätä, jota käännetään 180 astetta nauhan kulkusuunnan muuttuessa.

Kommentit (0)

Vastauksesi