Bussissa viereeni istahti mies, joka tuoksahti aika voimakkaalta ja mieleeni...

Bussissa viereeni istahti mies, joka tuoksahti aika voimakkaalta ja mieleeni...

Bussissa viereeni istahti mies, joka tuoksahti aika voimakkaalta ja mieleeni tuli, että kuinka kauan pitää olla peseytymättä, että alkaa haista? En tarkoita nyt hien hajua, vaan sellaista happamahkoa hajua, mikä likaiseen ihmiseen tulee. Entä miksi jotkut ihmiset eivät pidä huolta hygieniastaan, varmasti jokainen nykyään tietää, että pitäisi? Erityisesti miehet huolehtii hygieniastaan aika huonosti ja se tuntuu olevan suomalainen piirre, koska ainakin Keski-Euroopassa miehet pitävät hygieniastaan parempaa huolta. Itsellä ainakin on ihana olo suihkun jälkeen ja todella epämukava olo, jos ei jotain likaista tehtyään pääse heti pesulle. Lisäksi mietin, että saatanko vaikka minäkin haista pahalta, vaikka peseydynkin ja käytän aina puhtaita vaatteita? Onko pahassa hajussa kyse aina likaisuudesta, vai voiko ihmisen ominaishaju olla todella voimakas ja paha? Käyn suihkussa aina iltaisin ja aamulla pesen vain kriittiset osat, onko se riittävää? Tuoksuisinko merkittävästi paremmalta, jos alkaisin käymään suihkussa aamuisin?

Vastaus

Kuinka kauan pitää olla peseytymättä, että alkaa haista?

Se riippuu aivan ihmisestä, yksi alkaa haista nopeammin kuin toinen.

Evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala toteaa YLE uutisten artikkelissa, että jos henkilö ei peseydy vähään aikaan, hän alkaa tuoksua paremmalta niiden mielestä, jotka pitävät hänen ominaishajustaan. Sen sijaan hän haisee entistä pahemmalta niiden mielestä, jotka eivät alunperinkään pitäneet hänen hajustaan.

Ihmisen haju viestittää yksilön yleiskunnosta ja terveydestä. Hajuun vaikuttaa geneettisten tekijöiden lisäksi se, mitä ihminen syö, sukupuolihormonitaso ja bakteerikasvuston laatu.

- Sairaudet muuttavat ihmisen ominaishajua. Ennen vanhaan lääkärit käyttivätkin hajuaistiaan sairauksien tunnistamiseen. Tähän perustuu myös se, että koira saattaa esimerkiksi haistaa ihmisen syövän, kertoo Rantala.

Ihminen erittää tietoisesti aistittavan hajun lisäksi feromoneja, eli kemiallisia signaaleja. Feromonit vaikuttavat tiedostamattomasti ihmisten käyttäytymiseen. Niitä ei myöskään pysty tietoisesti haistamaan.

- Ihmisellä on noin 2000 apokriinista hikirauhasta. Niitä on enemmän, kuin millään muulla tutkitulla nisäkkäällä. Nestettä tuottavia hikirauhasia on 3000 kappaletta. Niiden tehtävä on ruumiin lämmön säätely, kertoo Rantala.

Apokriiniset rauhaset alkavat toimia vasta murrosiässä, jolloin myös hien haju muuttuu. Rauhasten tehtävä on erittää feromoneja

- Apokriiniset rauhaset aukeavat karvatuppeen ja niitä on eniten kainalossa ja genitaalialueella. Feromonieritys muuttuu esimerkiksi kainalokarvojen ajon yhteydessä, sillä litteät kainalokarvat ja genitaalialueen karvat lisäävät pinta-alaa, jossa feromonit erittyvät, sanoo Rantala.

Apokriinisten rauhasten erittämä hiki alkaa haista epämiellyttävältä, kun ihossa elävät bakteerit, etenkin korynebakteerit, hajottavat hien valkuaisaineita. Kun apokriinisen hien valkuaisaineet hajoavat, vapautuu ammoniakkia ja haisevia, lyhytketjuisia rasvahappoja.

Miksi jotkut ihmiset eivät pidä huolta hygieniastaan?

Puutteelinen hygieniasta huolehtiminen voi johtua esimerkiksi psyykkisestä sairaudesta tai stressistä. Syynä saattaa olla myös heikentynyt hajuaisti, osa ihmisistä ei tunnista vaivaansa tai kärsi siitä, kenties ihminen ei itse huomaa haisevansa tai välitä siitä. Peseytymistottumuksiaan saattaa olla vaikea muuttaa, jos ei itse koe muutosta tarpeelliseksi.

Tuoksuisinko paremmalta, jos alkaisin käydä suihkussa aamuisin?

Jos nykyinen tapa tuntuu itsestäsi hyvältä eikä kukaan ole antanut ymmärtää, että hygieniassasi on puutteita, niin mielestäni muutokseen ei ole tarvetta.

Vantaalla toimivan yksityisen terveysaseman ylilääkäri Timo Juvakoski: "Niissä osissa ihoa, joita ihminen pesee eniten, on usein myös eniten ihottumia".

Liika pesu on hänen mukaansa ehdottomasti vaarallista; siitä ihminen sairastuu aivan kuten ylenmääräisestä syömisestä tai auringonotostakin.

"Liialla pesulla ihminen kuivaa ihonsa, ja tämän seurauksena iho päästää sisään sellaista tavaraa, joka sinne ei kuulu. Elimistö alkaa hylkiä vierasta, sinne kuulumatonta tavaraa, jolloin iho esimerkiksi alkaa oireilla", Juvakoski sanoo.

Ylenpalttinen pesu myös järkyttää iholle välttämätöntä bakteerikantaa, ja ihon ph-luku muuttuu. Kuiva iho läpäisee auringonvaloa liian herkästi.

Lähteet:

Terveyskirjasto http://www.terveyskirjasto.fi

Helsingin Sanomat 19.10.1998 Ylilääkäri Timo Juvakoski Vantaalla: Ihmiset pesevät ihonsa sairaaksi

YLE Uutiset, artikkeli "Miehen haju houkuttelee naista" http://yle.fi/uutiset/miehen_haju_houkuttelee_naista/6144393 (4.6.2012)

Iltasanomat, artikkeli "Tutkimus: ihmiset haistavat toistensa iän" Iltasanomien verkkosivu http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288473553315.html (31.5.2012)

Kommentit (0)

Vastauksesi