Biljardin kasipallon pelisäännöt??

Biljardin kasipallon pelisäännöt??

Vastaus

Biljardiliiton sivuilta löytyi ohje:

8-palloa pelataan lyöntipallolla ja 15:sta numeroidulla kohdepallolla. Numerot 1-7 ovat yksivärisiä, numerot 9-15 raidallisia. Musta kasi pussitetaan viimeiseksi. Aloituksessa pallot asetetaan kiinni toisiinsa. Kasi on pakan keskellä. Muiden pallojen järjestys on sattumanvarainen.

Aloituslyönnin lyö aina edellisen erän voittaja, paitsi ensimmäisessä useimmiten teikkauksen voittanut pelaaja.
Jos aloituksesta menee kivi pussiin tai se lentää pois pöydältä, on vuoroon tulevalla pelaajalla käsipallo viivan takaa. Pussiin menneet pallot jäävät sinne. Jos aloituksessa menee joku numeropalloista pussiin, saa aloittaja jatkaa.

Pelin kulku:

Aloituslyönnin jälkeen on maalattava sekä pallo, että pussi. Ensimmäinen laillisesti pussitettu maalattu pallo määrää minkä ryhmän pallot ovat pelaajan kohdepalloja kyseisessä erässä. Pelaaja jatkaa niin kauan, kun hän pystyy hyväksytysti pussittamaan oman ryhmänsä palloja. Pelin voittaa pelaaja joka on ensin pussittanut kaikki omat pallonsa ja sen jälkeen pussittanut 8-pallon maalattuun pussiin eri lyönnillä. 8-pallon saa maalata mihin tahansa pussiin, eikä maalaus ole pysyvä, eli tässä toimitaan aivan kuin muidenkin pallojen kohdalla.

Peli hävitään:(1) Jos kasi pussitetaan ennen vuoroaan (paitsi aloitus) tai,(2) kasi lentää pöydältä (paitsi aloitus) tai,(3) kasi pussitetaan virhelyönnin yhteydessä tai,(4) kasi pussitetaan muuhun kuin maalattuun pussiin.

Virheistä seuraa vastustajalle "Käsipallo", eli pelaaja saa ottaa valkoisen pallon eli "kiven" käteensä ja sijoittaa sen haluamaansa kohtaan pöydällä. Virhe eli foul syntyy, jos pelaaja:

-koskettaa muuta palloa kuin valkoista
-lyö valkoista palloa muulla kuin kepin lyöntipäällä
-lyö molemmat jalat irti maasta
-aloituslyönnistä ei saa vähintään neljää palloa koskettamaan vallia
-ei osu valkoisella pallolla ensimmäisenä palloista omiin kohdepalloihinsa
-pallo osuu kohdepalloon, mutta mikään pallo ei tämän jälkeen osu valliin tai mene pussiin
-pelaaja tekee "työntölyönnin", keppi selkeästi työntää valkoista/muita palloja pelkän osuman sijaan
-valkoinen pallo menee pussiin/lentää pöydältä

Mikäli joku numeropalloista laillisella lyönnillä (paitsi 8) lentää pöydältä/menee pussiin tarkoituksettomasti, ei tämä johda mihinkään toimenpiteisiin. Peli jatkuu normaalisti, palloa ei palauteta pöydälle.

Poikkeuksena käsipallon sijoittamisesta on aloituslyönnin jälkeinen tilanne. Jos aloituksessa tapahtuu virhe, käsipallo on lyötävä aloitusviivan takaa. Myöhemmissä pelitilanteissa käsipallon sijoitus on vapaa. Kun molemmat pelaajat yrittävät pussittaa 8-palloa, ei käsipalloa enää tuomita vaan mahdollisen virheen tehnyt pelaaja häviää pelin.

http://www.sbil.fi/index.php?site=0004500002000440000099999
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasipallo

Kommentit (0)

Vastauksesi