Biisien nopeutus radioissa

Biisien nopeutus radioissa

Miksi nettiradiot nopeuttavat biisien soittonopeutta verrattuna alkuperäisiin äänityksiin, ja saisiko selville millisekunnit per sekunti?

2 vastausta

Mitä todennäköisimmin nettiradiot nopeuttavan soittamansa musiikin soittonopeutta kaupallisista syistä. Näin menettelemällä kappaleiden väliin saadaan mahtumaan enemmän mainoksia, sillä niillähän mainosrahoitteinen radio rahoittaa toimintansa. Monet radiokanavat tuntuvat nopeuttavat esittämäänsä musiikkia varsinkin suosituimpien kappaleiden soittolistoilla. Eri foorumien viestiketjuista päättelin, että suurin osa radioista ei kuitenkaan nopeuta esittämäänsä musiikkia. Radiokanavien omilta internet-sivuilta ei myöskään vaikuta löytyvän tietoa asiasta.

Nopeutuksen määrän tekninen selvittäminen osoittautui kuitenkin hankalaksi, koska en löytänyt suosittujen radiokanavien TOP-listoja äänitettynä sellaisenaan. Youtubesta löytyvistä kappaleiden radio edit-versioista on kyllä usein leikattu joitain osia pois, mutta näitä versioita ei ole nopeutettu. Ainoaksi keinoksi vaikuttaa jäävän asian tiedustelu suoraan radioasemilta. Foorumeilla on ehdoteltu kuitenkin noin 4-5% nopeutusta, joka tarkoittaa yhden sekunnin kestävän nopeutetussa versiossa noin 955 millisekuntia. Eron kuuleminen normaalin ja näin vähän nopeutetun version välillä vaatii kuitenkin aikamoisen kultakorvan. Kehittyneen tekniikan ansiosta äänen sävelkorkeuskin (eng. pitch) pysyy samana.

Kappaleissa saattaa olla myös ns. fade-in, jonka aikana radiojuontaja puhuu taustalla soivan kappaleen alun päälle, ja usein kappale pätkästään kesken ihan lopusta, kun mitään merkittävää kappaleessa ei enää tapahdu.

Kommentit (0)
20.03.201416:24
6802
12

Kaupallisuus tuntuu olevan ja oikeastaan onkin huono peruste. Kyllä sen häviävän pienen hetken saa mainoksille vaikka juontaja jättämällä muutaman sanan pois. Nopeuseron kuuleminen ei vaadi mitään kultakorvaa kun on kunnellut lukemattomia biisejä kymmeniä vuosia radiosta ja omilla hifi-skraitoilla joissa on aina ollut tarkka stroboskooppi oikean kierrosnopeuden säätämiseen, 45 ja 33 1/3 rpm. Ilman salaliittoteoriaa, kyseessä on varmaankin tarkoitus vaikuttaa psykologisesti kuulijaan jotta saataisiin vauhdikkaampi fiilis. En viitsisi edes yrittää kysyä asiaa radioasemilta, vastausta ei saa tai sitten se on yhtä ympäripyöreä kuin soitettavat levyt.   

Terv. Eero-setä Käpylästä.

Kommentit (0)

Vastauksesi