Big Brotherin häätöäänestyksessä puhutaan aina häädettävien eroista...

Big Brotherin häätöäänestyksessä puhutaan aina häädettävien eroista...

Big Brotherin häätöäänestyksessä puhutaan aina häädettävien eroista prosenttiyksiköinä. Miten se nyt oikein sitten menee kun voi antaa miinus- ja plus-ääniä ja lopussa voi olla sitten vaikka yhdellä asukkaalla -10%, toisella -4% ja kolmannella +5% ? Siis onko ne niinkuin prosentteja kokonaisäänistä vai miten? Saadaanko tuolleen erot kuulostamaan pienemmiltä kuin mitä ne oikeasti on?

Vastaus

Näyttävät muutkin olleen huolestuneita Vappu Pimiän käyttämistä prosenttiyksiköistä. Tässä pätkä Subwayn Forumilta:

"Voiko joku kertoa sille Vapulle mitä tarkoittaa prosentti ja prosenttiyksikkö. Jos jokin nousee 10 prosenttiyksikköä, niin se on esim. 10 prosentista 20 prosenttin. Jos jokin nousee 10 prosenttia, niin se on esim. 10 prosentista 11 prosenttiin."
http://subject.sub.fi/forum/thread.jsp?forumid=86&rootid=269934&page=1

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus selvittää asian vielä perusteellisemmin esimerkin avulla:
"Ilkka sai äänistä 55 prosenttia ja Katri 45 prosenttia. Kuinka paljon enemmän ääniä Ilkka sai kuin Katri? Kysymykseen on kaksi vastausta, mutta kumpikaan niistä ei ole 10 prosenttia.

Prosentti tarkoittaa sadasosaa jostakin, ja se on siis aina suhteellinen yksikkö. Sen sijaan prosenttiyksikkö on absoluuttinen yksikkö, jota käytetään prosenttilukuja toisiinsa verrattaessa. Niinpä Ilkan osuus äänistä, 55 prosenttia, on 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin Katrin osuus 45 prosenttia.

Jos äänimäärien ero halutaan ilmaista prosentteina, sekin on mahdollista. Ilkan 55 prosentin ja Katrin 45 prosentin ero ei kuitenkaan ole 10 prosenttia, vaan äänimäärien erotus pitää jakaa sillä luvulla, johon sitä verrataan. 55 miinus 45 on 10, ja 10 jaettuna 45:llä on noin 22 prosenttia. Ilkka sai siis noin 22 prosenttia enemmän ääniä kuin Katri."

Paitsi että ero prosenttiyksikköinä todellakin kuulostaa pienemmältä on se helpompi laskea.

Kommentit (0)

Vastauksesi