Behavioristiset testit

Behavioristiset testit

Olisin kysynyt, mikä oli amerikkalaisen psykologin B.F. Skinnerin testeissä käytetty "cumulative recorder"? Minkälaisia versioita siitä käytetään nykyisin, missä ja mihin tarkoituksiin? Onko ihmisten testaaminen eläinten sijaan yleistä?

Vastaus

B.F. Skinner käytti tutkimuksissaan erilaisia laitteita. Cumulative recorder oli osa ns. "Skinnerin laatikkoa". Tässä testissä laatikossa oleva eläin painoi vipua esimerkiksi saadessaan makupalan. Yksinkertaistettuna cumulative recorder oli kirjoitin joka tallensi nämä reaktiot ja niiden ajankohdan. Ne piirtyivät paperirullalle ja tutkija saattoi laskea näin rekisteröityneistä tuloksista reaktiokuvioita ja tehdä niistä tulkintoja. Ehdollistumista tutkivat psykologit käyttivät laitetta myöhemminkin.

Skinnerin tutkima operantti ehdollistuminen tai väline-ehdollistuminen perustuu eläimillä suoritettuihin kokeisiin. Tuloksia ja operantin ehdollistumisen teoriaa on kyllä sovellettu esim. opetusteknologian tutkimuksessa (ks. lähdelinkki, Antti Saaren ja Esko Harnin artikkeli).

Kommentit (0)

Vastauksesi