Ayn Issan sotilastukikohta?

Ayn Issan sotilastukikohta?

Milloin perustettiin Ayn Issan tukikohta, joka näyttää nyt olevan ranskalais-amerikkalaisten joukkojen hallussa? Wikin mukaan se on vaihtanut isäntää useita kertoja viime vuosina, mm. 2015 kaksi kertaa.

Vastaus

Ayn Issa on pikkukaupunki Syyriassa lähellä Raqqan kaupunkia. Raqqa muistetaan eräänlaisena Isis-järjestön epävirallisena pääkaupunkina. Usein paikasta käytetään myös kirjoitusmuotoa Ain Issa, kuten Helsingin Sanomatkin Suomessa tekee. Nykyisellään Ayn Issassa sijaitsee kansainvälisen liittouman hallussa oleva sotilastukikohta.

Kun Isis eteni ja laajensi hallintaansa näillä seuduin vuonna 2014, valtasi se Ayn Issan syyrialaissotilailta. Kesäkuussa 2015 kurdijoukot ja näiden arabiliittolaiset onnistuivat karkoittamaan Isisin kaupungista. Heinäkuussa Isis tunkeutui uudelleen Ayn Issaan. Vuonna 2016 SDF-liittouma ajoi Isisin taistelijoita Yhdysvaltain erikoisjoukkojen tukemana kohti Raqqaa ja Ayn Issa vapautui. Raqqa saarrettiin ja kaupunki kukistui lopulta vuonna 2017.

Ayn Issa oli siis alkujaan Syyrian armeijan hallussa ja vuodesta 2014 alkaen uutisoinnissa tukikohdasta on käytetty nimitystä "Brigade 93 base". Keskitettiinkö kaupunkiin joukkoja vasta Syyrian sisällissodan alkaessa 2012 , vai oliko siellä kiinteä tukikohta jo aikaisemmin, se ei oikein käy mistään ilmi.

Kommentit (0)

Vastauksesi