Avaruussukkulan nopeus

Avaruussukkulan nopeus

Kuinka paljon on avaruussukkulan lähtönopeus maasta? Näyttää, että tuo lähtö olisi kuin hidastetusta elokuvasta.

Vastaus

Monissa avaruusalan dokumenteissa sukkulan tai avaruusraketin lähtö esitetään hidastettuna. Se on kaiketi silloin näyttävämpää, mutta ei anna oikeaa kuvaa. Youtubesta voi kuitenkin löytää oikealla nopeudella esitettyjä avaruussukkulan lähtöjä, kuten Atlantiksen lähtö v. 2006 (kuvalinkki videoon vastauksen lähteiden jälkeen).

Yhdysvaltain avaruussukkulat eivät enää lennä vaan ovat museoissa. Aikoinaan kun ne vielä olivat aktiivikäytössä, sukkula istua jökötti paikallaan lähtöalustalla kuin tatti odottaessaan lähtöä. Kun kaksi kiinteää rakettimoottoria sukkulan sivulla ja kolme nestehappea ja nestevetyä käyttävää moottoria sukkulan perässä olivat käynnistyneet, sukkula alkoi nousta hitaasti. Sukkulan ja kaikkien rakettien ja polttoainetankin yhteinen lähtöpaino oli noin 2000 tonnia, joten aivan ampaisemalla se ei ylös päin pompannut.

Mutta jo kahdeksan sekuntia lähdöstä sukkulan nopeus oli n. 160 kilometria tunnissa. Sukkula paineli menemään nyt samaa vauhtia kuin nopeat junat, mutta kohti avaruutta. Yhden minuutin kuluttua laukaisusta sukkulan vauhti oli n. 1600 kilometriä eli sukkula kulki nopeammin kuin matkustajalentokone, mutta hitaammin kuin F-18 Hornet -hävittäjä. Ajoainetta kului, sukkula keveni ja kuta enemmän se keveni, sitä nopeammin se kulki.

Kaksi minuuttia lähdön jälkeen sukkulan vauhti oli jo vajaat 5000 kilometriä tunnissa. Se oli 45 kilometrin korkeudessa, ja kiinteää polttoainetta käyttävät apuraketit irrotettiin. Sukkula jatkoi päämoottorien voimin. Matka Maan kiertoradalle kesti n. 8,5 minuuttia ja sukkulan vauhti oli silloin vajaat 28000 kilometriä tunnissa.

- Tällaisen vastauksen saimme asiantuntijaltamme Ilpo Lagerstedtilta, jolle lähetimme kysymyksen. Hän on kirjoittanut muun muassa kirjan Rakettimiehiä: kilpajuoksu Kuuhun.

Videot: 
Kommentit (0)

Vastauksesi