Autonromujen säilyttäminen omalla pihalla

Autonromujen säilyttäminen omalla pihalla

Asumme omakotialueella ja meidän talon molemmat rajanaapurit keräävät pienelle pihalleen autonromuja. Toinen kerää selvästi BMW:tä (7kpl + 1kpl Fiat 127 + talon seinustalla oleva 70-luvun bussi/asuntoauto) ja toinen Volvoja (6kpl + 2 ikivanhaa moottoripyörää). Nämä romuautot ovat siis todellisia romuja, vanhimmistakin (70-luvun autoista) on jo maalitkin syöpyneet pois ja tilalla punaruskea ruostepatina ja suurimmassa osassa ei ole renkaita, ei akseleita, ei ikkunia ja osassa ei moottoria tai jos nämä edellä mainitut löytyvät niin sitten niiden päällä kasvaa sammalta pellit täynnä tai ovat mullan peitossa, kun niiden päälle on varissut vuosikausia koivunlehitä ja ties mitä roinaa puista ja maatuneet. Autoissa on kuitenkin rekisterikilvet paikoillaan (osassa mustalla pohjalla valkoiset numerot ja kirjaimet), mutta on selvää, että niillä ei kukaan enää koskaan aja metriäkään. Kysymys:Voinko mennä käskemään heitä poistamaan kyseiset romuautot johonkin kaupungin sääntöön tms. vedoten? Naapurien moinen epäsiisteys laskee talomme rahallista arvoa ja eikä se nyt omaakaan silmää miellytä. Kun muutimme kotiimme 26-vuotta sitten ainoa joka noista autoista oli toisen naapurin pihassa oli tuo bussi jota ilmeisesti on asuntoautona käytetty. Sen jälkeen siihen on näitä romuautoja kerääntynyt etenkin perheen toisen sukupolven ollessa asunnon omistajana. Nyt kun olemme suunnitelleet kotimme myymistä, niin välittäjät ovat sanoneet, että talomme on upea ja piha todella siisti, mutta naapurien epäsiisteyden takia tontin arvo tippuu kuin lehmän häntä. Toinen jatkokysymys: Miksi Suomessa tuntuu maaseutujen talojen pihat olevan romuautoja täynnä, siis autoja joista näkee jo kauas, ettei niillä ole vuosiin ajettu eikä ajeta. Olen työni puolesta matkustellut paljon Ruotsin maaseuduilla ja en ole siellä törmännyt vastaavaan. Pihat ovat aina niin siistit ja viimeisen päälle laitettu, mutta Suomessa tuntuu olevan tapana, että jätetään kaikki romut pitkin poiki pihamaita. Onko siihen jokin lakiteknillinen juttu vai mistä tämä johtuu? Vai ovatko suomalaiset vain niin takapajuisia ja epäsiistejä?

Vastaus

Kiinteistön haltija on velvoitettu maankäyttö- ja rakennuslain velvoittamana pitämään rakennukset ympäristöineen sellaisessa kunnossa, että ne eivät rumenna ympäristöä tai aiheuta vaaraa turvallisuudelle. Pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten rakennusvalvonnat suorittavat tonttien ja kiinteistöjen siisteyden kunnossapidon valvontaa säännöllisesti. Voitte ottaa yhteyttä oman kuntanne rakennusvalvontaviranomaiseen, mikäli pyyntöänne pihojen siistimisestä ei noudateta.

Auto muuttuu jätelain mukaan jätteeksi siinä vaiheessa, kun se on poistettu käytöstä tai se aiotaan poistaa käytöstä tai omistaja on velvollinen poistamaan auto käytöstä. Tällaisen ajoneuvolla on vain romuarvoa tai arvoa korkeintaan muutamia satoja euroja.

Kunnat.net-sivulla sanotaan seuraavasti: ” Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se ei aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Seuraavat maankäyttö- ja rakennuslain säännökset saattavat soveltua myös autonromujen varastointiin.
Ulkovarastoinnista on säädetty maankäyttö- ja rakennuslain 169 §:ssä. Sen mukaan asemakaava-alueen ulkopuolella varastointi on ulkosalla järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta.
Jos joku ryhtyy toimiin maankäyttö- ja rakennuslain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin näihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin (182 §). Määräystä tai kieltoa voidaan tehostaa uhkasakolla tai teettämisuhalla.”

Kommentit (0)

Vastauksesi