Auton jättäminen vaihteelle.

Auton jättäminen vaihteelle.

Hei! Näin talven tullen ainakaan itse en uskalla juuri käsijarrua henkilöautossani käyttää, koska se tuppaa jäätymään ja auton liikkeelle saamisesta tulee hyvin vaikeaa. Jätän auton siis aina vaihteelle, eli ykkönen silmään. Tällöin auto ei liiku vaikka olisi hiukan mäessäkin, mutta voiko sellainen tehdä pidemmällä käytöllä vahinkoa, esimerkiksi auton vaihdelaatikolle? Jos auton jättää loivaan ylämäkeen (auton perä "alaspäin") joka kerta kun auton ajaa parkkiin. En tiedä auton toiminnasta paljoakaan, mutta aina kun auton laittaa vaihteelle paikkaan, missä se muussa tapauksessa lähtisi vyörymään taaksepäin, vaihdehan ottaa tavallaan "vastaan" johonkin eikö? Onko vaihteen käyttö siis turvallista edellämainitussa tapauksessa auton kunnon kannalta ja voiko vaihde esimerkiksi pettä ja auto lähteä vyörymään mäkeä alas, jos autoa parkkeerataan näin liian usein?

Vastaus
13.12.201410:21
71485
55

Ei varmaankaan synny vahinkoa vaihdelaatikolle, mutta auton (ja muiden autojen) pelleille kyllä, jos auto lähtee liukumaan. Vaihde ei yleensä petä pysäköinnissä syntyvistä voimista, kestäähän se paljon suurempia voimia ajon aikana, mutta vaihde päällä pysäköitäessä auto on mottorin sylinterien paineen (ja kitkojen) varassa. Pikkuhiljaa sylinterien paineet vuotavat pois ja sitten ollaan pelkkien osien kitkojen varassa. Pienissä mäissä, joissakin autoissa, nämä kitkat riittävätkin, mutta mitenkään luotettavaa tämä ei ole, Siksi pitää myös käsijarrua käyttää. Ja/tai kääntää eturenkaat reunuskiveä vasten, jos moinen löytyy.  

Automaattivaihteisessa autossa P-asento lukitsee vaihteiston, joten se on luotettavampi. Mutta parempi niissäkin käyttää käsijarrua, jos vaikka lukitus ei toimikaan.

Kunnossa oleva käsijarru ei jäädy. Käytä autoa korjaamolla, uudet vaijerit tms. auttaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi