Autojen takaosassa näkee usein tyyliteltyjä kalan kuvia.

Autojen takaosassa näkee usein tyyliteltyjä kalan kuvia.

Autojen takaosassa näkee usein tyyliteltyjä kalan kuvia. Olen antanut itseni ymmärtää että se viittaa auton omistajan uskonnollisuuteen. Olen nähnyt myös paljon kuvia jossa on härkä tms. eläin. Mitä se tarkoittaa?

Vastaus

Eläimet ovat esiintyneet kuvissa ja symboleissa aina siitä asti kun ihminen on ensimmäisen kerran kastanut sormensa väreihin.

Olet oikeilla jäljillä kalankuvan suhteen, eli kalastusseuran jäsenyydestä ei ole kyse. Kreikaksi "Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja" on "Iesous Christos Theou Yios Soter". Tämän lauseen alkukirjaimista puolestaan muodostuu sana ICHTHYS (ΙΧΘΥΣ), joka tarkoittaa kalaa.

Kala oli antiikin Rooman aikaan kristittyjen salainen symboli, kun ristin vilauttelusta oli riskinä hengenlähtö. Nykyään tyylitelty kalan symboli on löytänyt tiensä autojen peräosiin, eli kyse on eräänlaisesta kristillisestä tuunailusta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Iktys

Maskuliinisuutta uhkuva härkä-merkki on puolestaan Espanjassa sijaitsevan Grupo Osbornen viinitalon liikemerkki. Paitsi viinejä 200 vuotta vanha yritys valmistaa myös sherryjä ja brandyja.

Vuonna 1956 Osborne tarvitsi Veterano-brandylleen sopivan symbolin, jotta sitä voitaisiin mainostaa maanteillä. Taiteilija Manolo Prieto vangitsi paperille uljaan mustan härän ääriviivat, ja puusta rakennettuja, neljä metriä korkeita häränmuotoisia mainostauluja alettiin pystyttää marraskuussa 1957.

Vuodesta 1961 puu vaihtui metalliksi, ja neljästä metristä tuli seitsemän metriä. Seuraavana vuonna testosteroni virtasi jälleen valtoimenaan ja mainostaulojen korkeus kohotettiin jo 14 metriin. Tällä hetkellä härkiä on Espanjan maanteiden varsilla jäljellä vielä 90 kappaletta.

Härät ovat myös löytäneet tiensä valkokankaalle, esimerkiksi Bigas Lunan mainiossa "Kinkkua, kinkkua" -elokuvassa Penelope Cruz suukottelee poikaystäväänsä yhden peltihärän jalkojen juuressa.

Tästä brandyn liikemerkistä on vuosien saatossa muotoutunyt symboli koko härkätaisteluistaan kuululle maalle. Jos näet auton takaluukussa möllötävän mustan härkän, tiedät, että rattia puristaa joko aito espanjalainen tai ainakin Espanjan ystävä.

http://www.osborne.es/

Kommentit (0)

Vastauksesi