Australian ja Uuden-Seelannin liput sekä Etelän risti

Australian ja Uuden-Seelannin liput sekä Etelän risti

Molempien maiden lipuissa on kuvattuna Etelän risti -tähtikuvio, mutta miksi Australian lipun tähtikuvio koostuu viidestä tähdestä ja Uuden-Seelannin lipun neljästä tähdestä? Myös tähtien sakaramäärä on lipuissa erilainen. Onko syynä vain se, että liput erottuisivat paremmin toisistaan vai onko tuossa jotain muutakin syytä?

2 vastausta

Australian ja Uuden-Seelannin liput ovat todellakin hyvin samankaltaiset. Molempien lippujen pohjana on brittiläinen Blue Ensign –lippu, joka on Ison-Britannian valtiollisen kauppalaivaston ja kruununsiirtokuntien lippu. Blue Ensign –lipussa pohjaväri on merensininen ja vasemmassa yläkulmassa on Iso-Britannian Union Jack –lippu.  Etelän ristin kahta tähteä on käytetty navigoinnissa eteläsuunnan osoittajina ja Etelän risti esiintyykin monissa eteläisen pallonpuoliskon alueen valtioiden lipuissa.

Australian lipussa on vasemmalla puolella iso seitsensakarainen tähti (Kansainyhteisön tähti). Tähden sakarat edustavat Australian kuutta alkuperäistä osavaltiota ja yksi sakara territorioita ja tulevia osavaltioita. Lipun oikealla puolella on Etelän risti –tähtikuvio kuvattuna viidellä tähdellä.

Uuden-Seelannin lipussa Etelän risti kuvastaa maan sijaintia ja Union Jack viittaa menneisyyteen Ison-Britannian siirtomaana. Lippuun on kuvattu Etelän risti neljällä tähtikuvion suurimmalla tähdellä. Tähtien sakaroiden määrän merkityksestä ei löytynyt tietoa. Viime vuosikymmenien aikana on esitetty lukuisia vaatimuksia, että Uudelle-Seelannille pitäisi valita uusi lippu, koska nykyinen muistuttaa liikaa Australian lippua. Lipun vaihtamisesta onkin päätetty järjestää kansanäänestys. Ensimmäinen äänestys on marras-joulukuussa 2015 ja äänestäjät valitsevat vaihtoehtoisen lipun kolmesta tai neljästä eri vaihtoehdosta. Toinen äänestys, jossa valitaan nykyisen lipun ja ensimmäisen äänestyksen voittaneen ehdotuksen väliltä, on huhtikuussa 2016.

Kommentit (0)
15.08.201809:48
7493
52

On erikoista että näissä maissa on vieläkin alusmaan lippu. Lahden hiihdon MM-kisoissa muinoin juttelin miehen kanssa joka sanoi olevansa Uudesta-Seelannista. Kun kysyin tätä niin yritti vaivaantuneena muuttaa puheenaihetta.

Kommentit (0)

Vastauksesi