aurinkomyrskystä tuli documentti. Siinä kuvattiin kuinka paha se on. Sopivasti osuvana maahan,

aurinkomyrskystä tuli documentti. Siinä kuvattiin kuinka paha se on. Sopivasti osuvana maahan,

ollaan kivikaudessa, kun kaikki elektroniikka.. sähköt menevät Mitäpä jos ennen (kun tiedossa) aurinkomyrskyn tuloa maailmassa laitettaisiin kaikki sähköt poikki, siis kaikki. Vahingoittaisiko se kuitenkin muuntajia sun muita.

3 vastausta

Tiede -lehden artikkelin mukaan laajan aurinkomyrskyn todennäköisyys lähivuosina on 12%. Sähkölaitteiden irrottaminen voisi säästää ne tuhoilta, mutta nykyisin yhteiskunnat ovat niin riippuvaisia sähköstä, että on vaikea sanoa, miten tämä onnistuisi. Aalto yliopiston sivuilla todetaan, että "Vuonna 2015 hyvin vahva aurinkomyrsky sekoitti Ruotsin lentoliikennetutkan niin, että lentoliikenne piti keskeyttää hetkeksi”. Aurinkomyrsky vaikuttaa myös satelliitteihin ja langattomaan viestintään. Nykytutkimuksen keinoin aurinkomyrskyjä voidaan ennustaa, mutta vain noin päivän tarkkuudella.

Aurinkomyrsky on sisällytetty Sisäministeriön Kansalliseen riskiarvioon: monimutkainen kriittisen infrastruktuurin häiriö.

 

Kommentit (0)
22.11.201808:43
2971
10

En todellakaan ole tämän alan asiantuntuja, mutta rohkenen veikata, että eri maiden turvallisuuselimet ovat huolehtineet siitä, että kaikki todella tärkeä tieto on varmuuskopioitu johonkin maanalaisiin arkistoihin sellaisessa muodossa, joka kestää aurinkomyrskyt. Olisikohan jo ihan tavallinen cd-romppukin riittävä? Ja varmaan siellä samassa paikassa on myös kohtuullinen määrä tuon tiedon lukemiseen tarvittavia laitteita pahan päivän varalle suojattuna ja verkoista irroitettuna. Eiköhän myös fyysinen tietoliikenneverkko kuparilankojen ja optisten kuitujen osalta säily, vaikka solmukohdissa oleva elektroniikka pitäisikin vaihtaa. Läheskään kivikaudelle ei siis pahimmankaan aurinkomyrskyn seurauksena luultavasti palata, sen verraan pitkään tuo ongelma on jo ollut tiedossa.

Kommentit (0)
22.11.201816:28
245
6

Itsekään en minkään sortin asiantuntija ole, mutta en usko että aurinkomyrskyn iskiessä on yhtään mitään merkitystä sillä kulkeeko sähköverkossa/kaapelissa, elikkä kuparijohdossa juuri sillä hetkellä valmiiksi virtaa vai ei, sen verran tulee "voltteja" taivaalta. Vai ymmärsinkö kysymyksen väärin.. Sähkökaapeleiden laittaminen kirjaimellisesti saksilla POIKKI voi toki säästää muutaman promillen laitteistoista..

Kommentit (0)

Vastauksesi