Asunto-osakkeen omistajan vaihdos

Asunto-osakkeen omistajan vaihdos

Tätini omistaa kerrostalossa asunto-osakkeen.Hän olisi halukas luopumaan osakkeen omistuksesta ja haluaisi luovuttaa sen minulle.Olen hänen veljen poika.Mitä asioita ja asiakirjoja olisi tehtävä,jotta osakkeen omistus siirtyisi minulle? Hän on huonokuntoinen jaloistaan,eikä jaksaisi enää kiertää kaikkia mahdollisia virastoja allekirjoittamassa papereita,onko asioita mahdollista hoitaa valtakirjan avulla? Lähinnä eri allekirjoituksia jne..

Vastaus

Lakiaiheisissa kysymyksissä kannattaa kääntyä alan asiantuntijoiden puoleen, sillä meillä ei ole lakiasioiden pätevyyttä. Tässä vastauksessa lakiammattilainen on kuitenkin antanut asiantuntija-apua.

Tädin halutessa lahjoittaa elinaikanaan asunto-osakkeen veljenpojalleen on kysymyksessä irtaimen omaisuuden lahjoitus. Osakkeen lahjoitus on mahdollista toteuttaa kirjallisella lahjakirjalla, jonka lahjanantaja ja lahjansaaja allekirjoittavat. Lisäksi  lahjoituksen täytäntöönpanemiseksi on syytä huolehtia siitä, että omistusoikeuden siirtyminen merkitään  kyseisen asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakas- ja osakeluetteloon. Sitä varten lahjoituksen yhteydessä tulisi osakekirjaan merkitä siirtomerkintä, jolla lahjanantaja (täti) siirtää osakekirjan lahjansaajalle (veljenpoika). Siirtomerkinnöin varustettu osakekirja sekä lahjakirja esitetään tällöin yhtiön isännöitsijälle.

Osakehuoneiston lahjoittaminen ei välttämättä vaadi lahjanantajalta itseltään muita toimia kuin lahjakirjan ja osakekirjan siirtomerkinnän allekirjoituksen. Jos osakekirja on muualla esimerkiksi pankin säilytyksessä, tulee siirtomerkintää ja osakeluetteloon merkitsemistä varten osakekirja hankkia saataville. Pankkien käytännöstä riippuu se, onko osakekirja noudettavissa annetulla valtakirjalla.

Lahjoituksesta tulee tehdä verohallintoon lahjaveroilmoitus lahjaveron määräämistä varten. Lahjaveroilmoituksen antaminen on lahjansaajan velvollisuutena. Ilmoitus tulee tehdä 3 kuukauden kuluessa lahjan saamisesta lukien.

Lahjoituksen osalta on syytä pohtia myös verotuksellisia seuraamuksia. Lahjansaaja kuuluu II perintöveroluokkaan, jolloin esimerkiksi 200.000 euron arvoisesta lahjasta veroa tulee maksaa  54.100 euroa. Verosuunnittelussa ja lahjakirjan laatimisessa  kannattaa silloin harkita esimerkiksi  elinikäisen hallintaoikeuden jättämistä lahjanantajalle.Tällöin hallintaoikeuden arvo vähentää lahjan arvoa, jolloin lahjaveron määrä pienenee.

Et kertonut, onko tädilläsi muita perillisiä. Lahjoituksen kuten muiden oikeustoimien osalta on teoriassa mahdollista, että jälkikäteen joko mielenmuutoksen kokenut lahjanantaja, hänelle myöhemmin määrättävä edunvalvoja taikka kuoleman jälkeen lahjoittajan perilliset vaativat lahjoituksen kumoamista pätemättömänä esimerkiksi puuttuvan oikeustoimikelpoisuuden vuoksi. Tällaisia oikeudenkäyntejä on ollut toisinaan vireillä. Lahjakirjan pätevyyden edellytyksenä ei ole lääkärintodistuksen esittäminen, mutta se voi olla jälkeenpäin todistuskeinona merkityksellinen sen osoittamiseksi, että lahjoittaja on ollut oikeustoimikelpoinen eikä lahjoitus ole pätemätön. Jos lahjoittajan ikä tai terveydentila viittaa mahdollisuuteen tällaisten väitteen esille tulemiseen, on silloin kaikkein varminta hankkia lääkärinlausunto lahjoitushetken tilanteesta.

 

 
Kommentit (0)

Vastauksesi