Asumme vanhassa hirsitalossa, joka on ollut kesämökkikäytössä meitä ennen...

Asumme vanhassa hirsitalossa, joka on ollut kesämökkikäytössä meitä ennen...

Asumme vanhassa hirsitalossa, joka on ollut kesämökkikäytössä meitä ennen useita vuosia. Vintti on eristämätön ja alakerrassa pidämme noin kahtakymmentä astetta. Elämme marraskuun puoliväliä, mutta meillä on yhä kärpäsiä ja nyt on näkynyt perhosia, joiden tarkempaa lajia kyselen. Niiden siivet ovat läpinäkyvän ohuet ja kroppa on vihreä. Siipien kärkiväli on noin 2 cm. Rakenteeltaan ne ovat yleisesti ottaen yöperhosten tapaisia, mutta ne eivät millään hullun vimmalla pyri kohti valoa. Lisäksi ne hurhuilevat täällä useita päiviä. Ulkona on jo ollut pakkasta eli kuvittelisin noiden tipahtaneen tai tulleen vintiltä. Ikkunatkaan eivät näin vanhassa talossa ole mitensäkään tiiviit. Löytyisikö tikkaremmistä perhosharrastajaa, joka tuntisi lajin?
Jos nuo ovat edellisiä asukkaita, jotka ovat tulleet tarkkailemaan tekemisiämme heidän talossaan, toivoisin niiden valitsevan olomuodon, joka joutuu vähemmän todennäköisesti kissan suuhun.

Vastaus

Kyseessä on mitä luultavimmin verkkosiipisiin kuuluva harsokorento (Chrysoperla carnea). Se on kesällä heleän vihreä, mutta talvehtiva yksilö lakastuu ruskeaksi. Hyvä tuntomerkki on suuret puna-kullanhohtoiset silmät. Aikuinen harsokorento talvehtii mielellään sisätiloissa, ullakoilla ja seinien raoissa. Mikäli nuo pörräilijät eivät löydä sopivan viileää rakoa, mihin vaipua horrokseen, ne kuolevat ravinnon puutteeseen. Elleivät sitä ennen joudu kissan suihin.

Lähde:
Olsen: Pikkuötökät talossa ja puutarhassa. Gummerus, 2009.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Harsokorennot

Kuvia: http://www.kolumbus.fi/esko.viitanen/chrysoperla_carnea.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi