Asemapiirros vai -piirustus?

Asemapiirros vai -piirustus?

Asiakas opasti suunnittelijaa kirjoittamaan asemapiirustus asemapiirroksen sijaan. Monen kunnan teknillisen piirustuksen ohjeissa kuitenkin puhutaan asemapiirroksesta. Kumpi kirjoitustapa on oikea suunnittelutyötä tehdessä?

2 vastausta

Gummeruksen suuri suomen kielen sanakirja vuodelta 2004 kertoo asemapiirroksesta näin: piirros tontista rakennuksineen ja pihajärjestelyineen. Asemapiirustusta ei mainta tässä kohtaa. Kohdassa piirustus annetaan esimerkkinä rakennuspiirustukset, mutta ei asemapiirustusta. Piirroksen kohdalta löytyy asemapiirros esimerkkinä.

Sanoisinpa siis, että "oikeampi" on asemapiirros, vaikka -piirustustakin paljon näkee kuntien ohjeissa ja teksteissä. Asiakas ei tässä tapauksessa ollutkaan oikeassa.

Kommentit (0)
12.09.201413:52
16756
34

Kylläpäs oli. Termejä kieltämättä käytetään toistensa synonyymeina, eikä siitä haittaakaan ole, kunhan itse asia hoituu. Mutta, jos halutaan olla tarkkoja, on asemapiirros yksi osa asemapiirustusta: se kartannäköinen, joka näyttää, millä alueella ollaan jotain puuhaamassa. Tähän kun lisätään tekstiosa (kaavamerkinnät, piirustusmerkintöjen selitykset, mahdolliset laskelmat) sekä nimiöllinen kansilehti ja viralliseen paperiin vielä seläke, saadaan asiakirja, jonka nimi on asemapiirustus. Siksi siihen nimiöön ja asiakirjaluetteloihin ym. tulisi kirjoittaa "asemapiirustus".

Kommentit (0)

Vastauksesi