Arssi Silpolan kohtalo Tali Ihantalan taisteluissa kesällä 1944

Arssi Silpolan kohtalo Tali Ihantalan taisteluissa kesällä 1944

3 vastausta
23.05.201921:02
22893
11

Silloin kun joukko-osasto on tiedossa, voi yrittää hakea tietoa sen sotapäiväkirjoista. Samoin esim. Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta voi löytyä joukko-osaston historiikki, ehkäpä siitä löytyy tietoja. Tali-Ihantalan tiedot voivat olla kaaoksellisia ja puutteellisia tilanteen huomioon ottaen.

Kaikella kunnioituksella, ihmettelen hiukan tuota kirjaston edustajan ehdotusta silminnäkijöistä. Tapauksesta on niin kauan, että mahdolliset hengissä selvinneet, jos ovat edelleen elossa, ovat iäkkäitä ja heidän haastattelemisensa voi olla hankalaa.

Eri asia on tietysti se, jos heitä on jo haastateltu jostain syystä aikaisemmin ja tiedot on kirjattu muistiin, tai jos he ovat itse kirjoittaneet asioista jotain. 

Yleisesti ottaen ehdotan, että kaikki viime sodissamme kaatuneista tietoja etsivät ottavat yhteyttä suoraan Sota-arkistoon eli nykyään Kansallisarkistoon. Sieltä pitäisi löytyä asiantuntevaa neuvontaa, ja ehkä joukko-osaston taistelukertomus. Netistä löytyy tietysti vinkkejä, joista voi olla hyötyä.

Puolustusvoimien kuva-arkistostakin kannattaa ehkä kysäistä siltä varalta, että henkilöistä tai asioista olisi kuva-aineistoa (SA-kuva.fi). Sitä voi toki hakea itsekin, mutta nykyinen kuva-arkisto on niin huonosti asiasanoitettu, että hakemisessa menee aikaa.

 

Kommentit (0)
20.05.201919:07
66369
5

Menehtyneiden luettelon ja Sotapolku.fi mukaan hän katosi ja julistettiin kuolleeksi. Jos ruumista/tuntolevyä ei vieläkään ole löydetty (niitähän tuodaan Suomeen edelleen, viimeksi viime viikolla toukokuu/2019), niin kohtalo lienee räjähtäminen kranaatin/pommin iskussa. Mutta eikö tuo hautapaikka Kuopiossa tarkoita, että jotain haudattavaa löytyi?

Kaikista sotilaista ja varusmiespalvelun suorittaneista on olemassa kantakortti, jossa on kerrottu palvelushistoria, mahdolliset haavoittumiset/kuolema ja muut tapahtumat. Jos olet omainen, voit tilata hänen kantakorttinsa tai jos hän on kuollut yli 50 vuotta sitten, kuka tahansa voi tilata kantakortin. 

Lisäys: Taisi olla niin, että kantakortti on julkinen asiakirja ja kuka tahansa voi tilata kenen tahansa kantakortin, mutta jos tuo 50v sitten kuollut-ehto ei täyty, siitä on sensuroitu pois mahdolliset henkilökohtaiset tiedot (sairaudet, rangaistukset jne.).

Kommentit (0)

Asia on varmasti tärkeä, mutta Kysy.fi ei ole palvelu, joka välittää yhteystietoja. Kannattaisiko teidän yhteyttä esimerkiksi Sotaveteraaniliittoon ja kysellä olisiko heillä ehdotusta silminnäkijöiden löytämiseksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi