Armeijan kauluslaatoista

Armeijan kauluslaatoista

Miksi toisissa suomen puolustusvoimien upseerien kauluslaatoista on pelkkä kehys, mutta toisissa sisäänpäin hieman oksalta näyttävä kuvio? Entäpä kaksoiskehys? Puolustusvoimien sivulta eikä aspasta saanut ko. tietoa.

3 vastausta

Olka- ja kauluslaatat asepuvussa kertovat kantajansa sotilasarvon.

Kommentit (1)
Nyt on kyllä niin loistava vastaus, että ihan pakko kommentoida. En kyllä mitä, mutta ... Nyt on kyllä niin loistava vastaus, että ihan pakko kommentoida. En kyllä mitä, mutta vaikka sitä, että onpahan hieno vastaus; tyhjentävyydessään ehkä ihan ykkönen. Hienoa kirjaston väki!
2.12.2013 16:25 Johannes Aamu 1259
02.12.201318:24
94
93

Kauluslaatta on määrätyn mallinen, mittainen ja värinen verkalaatta, jonka reunusta kiertää yksi tai kaksi pohjaväristä poikkeavaa reunaommelta. Miehistön, aliupseerien, yliupseerien ja kapteenien kauluslaatoissa on yksi 3 mm:n levyinen reunaommel. Esiupseereilla on kaksi 3 mm:n levyistä reunaommelta. Kenraalien reunaompeleet ovat 5mm (ulompi) ja 1mm (sisempi). Asteikolla sotamiehestä everstiin kauluslaattatyyppejä on kahdeksan erilaista. Yhdeksäntenä laattatyyppinä on jo käytäöstä poistunut värvätyn laatta. Kenraalilaattoja on kolmea eri pituutta.

Kommentit (0)
29.12.201301:10
522
71

PV:n sivuilta kysymykseen löytynee aika tyhjentävä vastaus. Oksakuvio on kantahenkilökunnan (ja ainakin virallisesti reserviläisten) kauluslaatoissa. Kaksinkertainen kehys on upseereilla majurista ylöspäin. Varusmiesten kauluslaatoissa oksakuviota ei ole lainkaan, ja kehys on yksiosainen.

Kysymys on nykyään suht triviaali, sillä palvelus-tai lomapuvuissa ei käytetä kehyksellisiä kauluslaattoja. Maastopuvussa m/91 on yksinkertaisstetut, täysin kehyksettömät kauluslaatat (merkit messinkisiä irtohakasia), ja maastopuku m/05:ssä yksi rinnuslaatta, jossa on musta arvomerkkisiluetti. Kantahenkilökunnan ja varusmiehen voi silti erottaa maastolakista: varusmiehillä on kokardina Suomen sinivalkoinen kokardi, henkilökunnalla punakeltainen valtakunnanvaakuna.

Kommentit (0)

Vastauksesi