Antikvaaristen kirjojen kuntomerkinnät

Antikvaaristen kirjojen kuntomerkinnät

Antikvaariset kirjakauppiaat käyttävät myymiensä kirjojen kuntoloukituksessa viisiportaista asteikkoa, jossa esim. normaali, "hyväksi" luokiteltu antikvaarinen kappale saa merkinnän K3. Minua kiinnostaisi saattuneesta syystä, tuleeko "K" näissä merkinnöissä juuri sanasta kuntoluokka vai esim. sanasta klass.

Lisäksi haluaisin tietää, pitäisikö luokkaan K4 ("erinomainen") kuuluvassa kirjassa aina olla mukana alkuperäinen, jokseenkin moitteeton kansipaperi ja voiko samaisen kuntoluokituksen kirjassa olla esim. omistajan nimikirjoitus. Ymmärrän toki, että näistä asioista ei ole mitään absoluuttisia sääntöjä, mutta tarkoitankin yleistä alalla vallitsevaa käytäntöä.

3 vastausta

Kirjojen kuntoluokitus antikvariaateissa ilmoitetaan kirjain-numeroyhdistelmä K1, K2, K3, K4 tai K5. Kirjain K viittaa näin kuntoluokkaan.

Kirjan kuntoluokituksen yhdenmukaisuuden pohjaksi jokaiselle portaalle K1-K5 on olemassa täsmälliset luonnehdinnat.

Kansipaperin puuttumisesta on aina erikseen maininta. Kuntoluokkaan sillä ei ole vaikutusta. Samoin mainitaan erikseen, jos kirjan esilehdellä on omistajan tai kirjailijan signeeraus tai vaikkapa edellisen omistajan exlibris.

Kommentit (0)
15.07.201320:07
26755
147

Juu, kyllä tässä luokituksessa ikävä kyllä on paljonkin klappia, aina kunkin kauppiaan mukaan. Kävin tänään lunastamassa nettiantikvariaatista tilaamani Keltaisen kirjaston niteen. Kauppias oli antanut kirjalle luokituksen  K4. Kuitenkin kansipaperin yläosassa oli pientä kulumaa, alkulehdellä tahra ja kaiken kruununa nimiölehdellä entisen omistajan nimi oikein leimasimella painettuna.

En minäkään viitsynyt ruveta reklamoimaan, koska ostos oli arvoltaan alle kympin.  Selvää kuitenkin on, että joko luokituskriteerit eivät ole kaikille kauppiaille ollenkaan selvät tai sitten rehellisyydessä on toivomisen varaa. Luokan K4 sanalliset määreet ovat "erinomainen" tai "lähes uudenveroinen", siis lähellä ns. ostosiistiä. Tänään hankkkimani kirja ei alkuunkaan täyttänyt näitä kriteerejä, vaan kyseessä olisi pitänyt olla päivänselvä tapaus: ns. normaali antikvaarinen kappale eli K3 (= "hyvä").

Kysy.fi:n vastaukseen viitaten toteaisin vielä, että en lainkaan ymmärrä, miten kirja voisi olla "lähes uudenveroinen" (K4), jos siitä puuttuu kansipaperi.

Kommentit (0)
15.07.201317:52
5543
89

Valitettavasti on kokemusta siitäkin,että omisteeksi oli käsitetty edellisen omistajan nimi esilehdellä.Ei siis kirjailijan tai tekijän n.s. signeeraus. Kirja oli kuitenkin hyväkuntoinen ja vaikeasti löydettävä,niin en halunnut alkaa kiistelemään asiasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi