Amsterdam käyttää yhtenä tunnuksenaan kolmea alekkain olevaa rastia (x).

Amsterdam käyttää yhtenä tunnuksenaan kolmea alekkain olevaa rastia (x).

Amsterdam käyttää yhtenä tunnuksenaan kolmea alekkain olevaa rastia (x). Kolme rastia esiintyvät useissa paikoissa, myös joissakin sikäläisissä vaakunakuvioissa. Mikä historia ja merkitys tämän symbolin taustalla on?

Vastaus

Kolme valkoista (alkuaan hopeista) rastia eli Andreaan ristiä esiintyvät Amsterdamin jo keskiajalta tunnetussa vaakunassa, josta kuva on siirretty myös kaupungin v. 1975 virallisesti hyväksyttyyn lippuun.

Historiallisesti pidetään varmana, että Andreaan ristit ovat lähtöisin kaupunkia 1280-1282 läänitysherrana hallinneen Jan Persijnin suvun vaakunasta. Saman suvun alaisuudessa olivat aikanaan myös Amstelveen (vaakunassa neljä Andreaan ristiä) ja Ouder-Amstel (vaakunassa viisi Andreaan ristiä).
Ristien määrälle (3) on esitetty kaksi selitystä. Joko sillä viitataan Amstel-joen kolmeen kahluupaikkaan tai kaupungin kolmeen historialliseen vitsaukseen veteen, tuleen ja kulkutautiin). Täysin epähistoriallinen on kolmas selitys, joka liitetään vaakunan tekstiin (Heldhaftig - Vastberaden - Barmhartig, Urhoollinen - Päättäväinen - Armeliainen), sillä se lisättiin vasta v. 1946 kaupungin saksalaismiehityksen aikaisen vastarinnan kunniaksi.

Nimitys Andreaan risti tulee siitä, että perimätiedon mukaan apostoli Andreas, Pietarin veli, teloitettiin tämänmuotoiseen ristiin naulittuna. Meikäläisissä kansanuskomuksissa Andreaan ristin katsottiin muistuttavan vipuansaa, minkä takia apostolista tuli Antero Vipunen, jolta saatettiin rukoilla pyyntionnea.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Persijn

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Amsterdam

Kommentit (0)

Vastauksesi