Amelie Lundahl

Amelie Lundahl

Löytyykö luotettavana pidettävistä lähteistä tietoa taidemaalari Amélie Lundahlin äidinkielestä? Wikipedian tekstissä ei ole asiasta lähdeviitettä.

2 vastausta

Suomen kansallisbiografiassa ei mainita Amélie Lundahlin äidinkieltä. Lundahlin äidinkielestä ei kerrota myöskään Riitta Konttisen teoksessa Totuus enemmän kuin kauneus (Otava, 1991) eikä Pia Maria Montosen teoksessa Amélie Lundahl : 1850-1914 (Pohjoinen, 1998). Lähteissä mainitaan, että varhain orvoksi jäänyt Amélie kävi pari vuotta (1860 – 1862) ruotsalaista tyttökoulua Oulussa. Montosen kirjassa on katkelmia Lundahlin kirjeistä, jotka on kirjoitettu ruotsiksi.

Olen lähettänyt tiedustelun asiantuntijalle ja kysynyt, löytyykö jostain lähdettä, josta selviäisi virallinen tieto Amélie Lundahlin äidinkielestä. Mikäli saan jotain lisätietoa asiasta, liitän sen vastaukseen.

 

Kommentit (0)
02.05.201513:16
21616
128

Hufvudstadsbladet kirjoitti 25.4.2015 Oulun ruotsinkielisestä koulusta. Amélie Lundahl mainittiin tunnetuimpien entisten oppilaiden luettelossa. Koulun nykyinen rehtori vastasi tiedusteluun Lundahlin koulunkäynnistä ja äidinkielestä: Amélie Lundahl aloitti koulussamme (silloin Svenska Fruntimmerskolan i Uleåborg) vuonna 1850. Oulussa oli siihen aikaan 6 000 - 7 000 asukasta ja ruotsinkielisten osuus oli noin 20 prosenttia. Huomioiden, että porvarit ja hallintoelimien henkilöt olivat siihen aikaan ruotsinkielisiä ja että Amélie kävi koulua muiden ruotsinkielisten perheiden (Slottsberg, Westerlund, Höckert, Basilier, Lavonius, Åström jne.) tyttöjen kanssa "väittäisin vahvasti, että hänen äidinkielensä oli ruotsi".

Amélien isä Abraham Lundahl kuului hallintoelinten henkilöihin: hän oli Oulussa kaupunginviskaalina. Abrahamin isä Lars Lundahl oli syntyisin Tukholmasta.

Kommentit (0)

Vastauksesi