alunperin bassin kalastamiseen tarkoiteusta jigistä kysyisin historiaa ja mistä...

alunperin bassin kalastamiseen tarkoiteusta jigistä kysyisin historiaa ja mistä...

alunperin bassin kalastamiseen tarkoiteusta jigistä kysyisin historiaa ja mistä ne valmistetaan ja millä tavalla ja mitä on hajujigien haju ja mitä materiaalia??

Vastaus

Jigi on luultavasti vanhin keinotekoinen viehe. Se on lyijypainolla varustettu koukku, johon on lisätty karvoista tai höyhenistä tehty pyrstö. Pohjois-Amerikan länsirannikon lohenpyytäjät havaitsivat jigin mainioksi lohivieheeksi, sillä kun pystyy kalastamaan haluamassaan syvyydessä virtavesissäkin. Toisen maailmansodan jälkeen jigit alkoivat yleistyä amerikkalaisten bassinkalastajien keskuudessa.

Suomeen jigit rantautuivat 1970-luvulla, mutta suuren suosion ne saavuttivat suomalaisten kalastajien keskuudessa vasta 1990-luvulla. Tänä päivänä jigejä löytyy lähes jokaisesta kalapakista. Sitä pidetään huippuvieheenä mm. ahvenelle, hauelle, kuhalle ja taimenelle.

Jigin painokoukku valetaan lyijystä valumuottiin. Runko-osa voidaan valmistaa monesta eri materiaalista. Nykyään suosituin jigi on silikonista valmistettu toukkaa, matoa tai kalaa muistuttava irtorunko, joka pujotetaan koukkuosaan. Runkoja on tarjolla monen erimuotoista ja -kokoista. Väriskaala on loputon. Uutuutena on mm. pimeässä hohtava fosforijigi. Tarjolla on myös ympäristöystävällisiä ”luomujigejä”, jotka on valmistajan mukaan tehty vain kalojen ravinnoksi kelpaavista raaka-aineista. Joihinkin jigeihin on lisätty myös erilaisia hajuja. Hajut vaihtelevat miellyttävästä aniksesta rapuun ja valkosipuliin.

Jigi on oiva viehe, kun pyydetään kalaa pohjan tuntumasta. Kala jää useimmiten koukkuun nätisti yläleuastaan. Suosiota on kasvattanut myös jigin halpa hinta. Normaali lusikkauistimen tai vaapun hinnalla saattaa saada tusinan jigejä.

Tekniikkaa ja yleistä jigikalastuksesta:
http://www.kalassa.net/ultommi/jigaus.shtml

Lähteet:
Suuri kalastusopas. 1994
Erä-lehti 2005/5, s. 47 - 61

Kommentit (0)

Vastauksesi