Alumiinia on käytetty kattiloiden valmistuksessa.Onko alumiinista valmistettu...

Alumiinia on käytetty kattiloiden valmistuksessa.Onko alumiinista valmistettu...

Alumiinia on käytetty kattiloiden valmistuksessa.Onko alumiinista valmistettu mehumaija/höyrykeitin vielä turvallinen käyttää? Liukeneeko alumiinia kun pinta kirkastuu ja onko Al terveysriski?

Vastaus

Alumiinisten mehumaijojen käyttöä ei enää suositella, koska niistä liukenee alumiinia varsinkin happamia marjoja keitettäessä.
Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen elintarvikelaboratoriossa on tutkittu alumiinin liukenemista keittoastioista. Raparperimehun alumiinipitoisuus oli jopa 170 milligrammaa kilossa, mikä on yli satakertainen tuoreeseen raparperiin verrattuna. Mustaherukkamehun alumiinipitoisuus lisääntyi työn edetessä: ensimmäisen pullollisen alumiinipitoisuus oli 20 mg/kg, kolmannen 40 mg/kg ja neljännen 77 mg/kg. Mansikkahillon alumiinipitoisuus kaksinkertaistui alumiinikattilassa ja happamassa marjakeitossa alumiinia oli moninkertaisesti muunlaisessa kattilassa keitettyyn verrattuna. Myös neutraali vesijohtovesi näytti liuottavan alumiinia. Mainittakoon tässä yhteydessä sekin, että kuitenkin esim. kaurapuuron keittäminen alumiinikattilassa ja kakun paistaminen alumiinivuoassa osoittautui turvalliseksi – nämä neutraalit ruoka-aineet eivät liuottaneet merkittäviä määriä alumiinia.

Saamme alumiinia elintarvikkeista ja juomavedestä, lisäksi esim. monet happamuutta neutraloivat vatsalääkkeet sisältävät alumiinia. Kaikki ruoansulatuskanavan kautta saatu alumiini ei kuitenkaan varastoidu elimistöön, vaan suuri osa siitä poistuu virtsan mukana.
Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan alumiinia ei haitallisesti kerry elimistöön, mikäli päivittäinen saatu alumiinimäärä on 5-125 mg/vrk. Alumiini näyttäisi varastoituvan ihmisellä aivoihin ja sen yhteyttä mm. Alzheimerin tautiin on tutkittu. Lisää tietoa alumiinin terveysvaikutuksista Terveysportti-sivustolta alla olevasta linkistä:

http://www.terveysportti.fi/pls/ltk/ltk.koti?p_artikkeli=ttl00016

Toisena lähteenä käytetty
Tuire Kansasen artikkelia ”Alumiinia kannattaa kartella” (Terveys 2000 -lehti, v. 1991, nro 5.)

Kommentit (0)

Vastauksesi