Alkoholinjuomisen lopettamisen hyödyt?

Alkoholinjuomisen lopettamisen hyödyt?

Olen nyt ollut 7 viikkoa selvinpäin ja en huomaa paljoa mitään eroa, energiatasot ehkä vähän korkeammalla, vatsa toimii paremmin mutta ei juuri muuta. Mitä hyötyjä olette kokeneet vähentämisestä/lopettamisesta?

2 vastausta

Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi, paljonko olet aikaisemmin käyttänyt alkoholia ja kuinka pitkään. Mikäli käyttö on ollut aiemminkin vähäistä, lopettaminen ei ehkä kovin paljoa vaikuta. Se, että voit helposti lopettaa, osoittaa, että ainakaan alkoholiriippuvuutesi ei ole ollut kovin suuri. Mainitsemasi elämää parantavat asiat eivät minun korvissani edes kuulosta mitenkään vähäisiltä, pirteämpi olo ja mahaongelmien väheneminen kuulostavat jo merkittävältä elämänlaadun paranemiselta. Siksi raittiina pysyminen jatkossakin saattaisi olla järkevää (kirjoittajan mielipide). Vastauksen ei jatko ei kuitenkaan perustu vastaajan henkilökohtaisiin kokemuksiin vaan lopussa luetultuihin lähteisiin. 

Osa alkoholin haitoista on suoria ja seurasta yhdestä liian suuresta kerta-annoksesta (kuten paha krapula, rytmihäiriö, väkivalta, onnettomuusriski yms), mutta suurin osa liikakäytön vaikutuksista ovat epäsuoria. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa hitaasti, se lisää todennäköisyyttä sairastua moniin sairauksiin. 

"Tavallisimpia runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia sairauksia ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermotaudit ja vatsan alueen sairaudet. Älykkyydessä, kätevyydessä ja lihasvoimassa ilmenee toimintakykyä heikentäviä muutoksia. Alkoholi kohottaa myös verenpainetta ja voi johtaa aivoverenvuodosta johtuvaan halvaukseen. Kohtuullinen alkoholinkäyttö vähentää sepelvaltimotaudin, sokeritaudin ja vanhuuden tylsistymisen vaaraa.

Pitkäaikainen alkoholin käyttö lisää vaaraa sairastua parantumattomaan ruumiilliseen sairauteen, esim. aivosurkastumaan, maksakirroosiin, hermorappeumaan, haimatulehdukseen sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja mahan syöpään."

Runsas alkoholinkäyttö lisää lihomisriskiä, vaarallisinta on se, että se kerryttää rasvaa vyötärölle. Siis lisää keskivartalolihavuutta. Lisäksi se vaikuttaa hedelmällisyyteen alentavasi, aiheuttaa impotenssia ja 
vähentää seksihaluja.

Alkoholin liikakäytöllä on myös sosiaalisia vaikutuksia. "Runsas pitkään jatkunut juominen tuo mukanaan myös perhe-elämään, ihmissuhteisiin ja työelämään liittyviä sosiaalisia ongelmia samoin kuin taloudellisia ongelmia."

Se, mikä on paljon, onkin sitten jo vaikeampi asia. Käypä hoito -suosituksen mukaan kohtuukäytön rajat olisivat miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa (annos on esimerkiksi pullo keskiolutta tai lasi viiniä). 
 

Kommentit (0)
09.05.201823:38
24493
23

Hyvä kysyjä, 

Naisen puolesta, joka on kohdannut alkoholia käyttävän ja käyttämättömän miehen, lyhyesti:

Oli mukavaa kohdata alkoholista luopunut mies, kun sen silmät oli kirkkaat, iho tuoksui auringolle ja merituulelle, sitä oli mukava suudella, kun ei hengityksestä huokunut vanha eikä uusi viina - rakastellessa se sekä syttyi että kesti, eikä sen tarvinnut pelätä, ettei pystyisi. Eikä sen kädet vapisseet hyväillessä. Aamukin oli sekä virkeä että vireä. Tämä oli täysin subjektiivinen mielipiteeni.

Kommentit (0)

Vastauksesi