Alkoholin ja tupakan verotuksen kertymästä ja sen haitoista yhteiskunnallisesti

Alkoholin ja tupakan verotuksen kertymästä ja sen haitoista yhteiskunnallisesti

Hei! Usein kuulen väitettävän, että tupakoitsijan ja alkoholia käyttävän ihmisen maksamat verot ovat suuruusluokaltaan niin kattavia että sillä summalla mitä he " nautintoaineitaan" käyttää pystytään maksamaan ne sairastumiset ja sosiaaliset menot mitä niistä vuosittain yhteiskunnalle aiheutuu? Minäpä luulen ettei siihen alkoholi ja tupakkavero riitä, mutta työkaveri hokee " tosiasiana" että riittää! Mitäs te tähän sanotte :) kiitos mukavasta palvelusta.

Vastaus

Ainakin alkoholin suhteen työkaverisi taitaa olla väärässä. Pari vuotta sitten Taloussanomat kirjoitti aiheesta otsikolla: "Verot eivät alkuunkaan riitä viinaongelmien hoitoon". Artikkelin mukaan alkoholihaittojen hoidosta koituu vuosittain yhteiskunnalle noin 1,3 miljardin euron suorat menot. Vuonna 2013 alkoholiveron tuotto oli 1,33 miljardia, mutta se ei silti riitä kattamaan kustannuksia. Sairaslomista, tapaturmista, henkisistä vaikeuksista sekä sosiaalisista ongelmista suuri osa liittyy liikaan alkoholinkäyttöön. Krapulapäivien vuoksi otetut sairauslomapäivät eivät tilastoidu alkoholiperusteisiksi. Tästä aiheutuvat tuotantotappiot voivat olla jopa 450 miljoonaa euroa vuodessa. Ennenaikaisten kuolemien vuoksi kansantaloutemme voi menettää n. 1,5 miljardia. Laskutavasta riippuen eri lähteiden mukaan saadaan erilaisia lukemia vuotuisiksi kokonaiskustannuksiksi, mutta jopa 4-6 miljardin euron summissa liikuttaneen.

Tupakkaveron tuotto on pyörinyt viime vuosina yli 700 miljoonassa eurossa (2013 talousarvio 779 miljoonaa). Kuten alkoholinkäytön, myös tupakoinnin tarkkoja yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia on vaikea arvioida tarkalleen. Suorat terveydenhuoltokulut on usein laskettu noin 250-300 miljoonan euron tienoille. Kokonaiskustannukset ovat jossakin arviossa yli 700 miljoonaa euroa vuodessa (753 miljoonaa/Pekurinen 1999), ja suurimmillaan oletukset yltävät 1,5-2 miljardinkin tasolle.

Alkoholin ja tupakan myynnin tuottoja ja näitä haitoista aiheutuvia menoja voidaan tietysti pyöritellä monin tavoin tarkoitushakuisesti. Ja toisaalta, jos runsaasti juovat ja tupakoivat kansalaiset pysyisivät kaikesta huolimatta terveinä, puurtaisivat pitkän työuran ja kuolisivat sen jälkeen heti eläkkeelle päästyään, niin verokertymä voisi olla optimaalinen.

Kommentit (0)

Vastauksesi