Alkoholi ottaa ihmiseltä estot pois, miten? Ja onko se yksilöllistä?

Alkoholi ottaa ihmiseltä estot pois, miten? Ja onko se yksilöllistä?

Monesti tytöt eivät esimerkiksi halua yhdenillan juttuja ja ovat päättäneet sen. He juovat alkoholia ja päätyvät taas uuden jätkän kanssa sänkyyn. Mitä he silloin ajattelevat, jos kerran ovat päättäneet että tuollaisia hommia ei enään tapahdu?

Vastaus

Esto on psykologian termi, jonka merkitys on asia, joka estää tai vaikeuttaa esim. tunteiden ilmaisua tai tarpeiden tyydyttämistä. Liiallisesti käytettynä alkoholi heikentää aivojen toimintaa, ja seurauksena on usein juurikin estojen väheneminen sekä arvostelukyvyn heikkeneminen. Humalainen saattaa siis sanoa ja tehdä asioita, jotka selvinpäin jättäisi esim. häveliäisyyden vuoksi toteuttamatta. Alkoholin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja toki yksilöiden välillä on suurta vaihtelua myös siinä miten estoisia tai estottomia he alun alkaenkaan ovat.

Arvostelukyvyn puute on varmaankin usein syynä siihen, että toistaa omia virheitään. Humalassa ei enää muista tai yksinkertaisesti välitä miksi jotain ei kannattaisi tehdä, vaikka mieli tekisi. Kaiken lisäksi humala myös tutkitusti lisää naisten seksuaalista halukkuutta,  joten kiusaus voi olla liian suuri..

Toisaalta on otettava huomioon sekin mahdollisuus, että kun joku sanoo ettei enää halua satunnaista seksiä, hän sanoo niin vain siksi, että sitä odotetaan häneltä. Vaikka naiset ovat viime vuosikymmeninä vapautuneet seksuaalisesti, monet yhä ajattelevat että tytöt eivät saisi haluta seksiä seksin vuoksi tai vähintäänkin tarpeiden tyydyttämistä satunnaisten kumppanien kanssa pitäisi hävetä. Siksi joku saattaa sanoa, että eivät halua yhdenillan juttuja, vaikka oikeasti haluavatkin. Tällöin humalatilaa voidaan käyttää jopa tekosyynä: kun muut ajattelevat etten tiedä mitä teen, minun ei tarvitse selitellä kyseenalaisiakaan ratkaisujani.

Kommentit (0)

Vastauksesi