ala/viisaudenhampaiden poistosta?

ala/viisaudenhampaiden poistosta?

Onko Suomessa suosituksia siitä miten monta viisaudenhammasta kerralla korkeintaan voidaan aikuiselta ihmiseltä poistaa vrt. ala-/yläleuka vrt. edellyttäpä se ennakoidusti kirurgista toimenpidettä (ompeleineen) tai ei (ja suuta siltä osin siis puuduttaa vs. vaikutus nieluun)?

2 vastausta

Saimme vastauksen suunterveydenhuollon ammattilaiselta:

"Mahdollista on poistaa vaikka kaikki neljä kerralla, mutta yleisempää on, että viisaudenhampaat poistetaan yläpuolen yhdellä käyntikerralla ja alaleuan yhdellä kerralla tai kahdella kerralla. Jos kaikki neljä poistettaisiin kerralla, suu olisi tosi pitkään puutunut kokonaan. Poistot kestävät myös joskus pitkään, joten myös siksi niitä ei tehdä samalla kertaa.

Joskus viisaudenhampaat poistetaan pelkillä pihdeillä;  kiinnityskudosta irroitellaan ensin. Joskus ne on poistettava kirurgisesti ja siihen vaikuttaa aina juurien määrä ja muoto ja kuinka lähellä hermoa ne kulkevat."

Kommentit (1)
Itseltäni on kaikki viisaudenhampaat poistettu neljällä eri kerralla. Jos käytikertoja... Itseltäni on kaikki viisaudenhampaat poistettu neljällä eri kerralla. Jos käytikertoja haluaa vähentää, niin oma mielipiteeni on, että korkeintaan kaksi yhdellä käyntikerralla ja nekin samalta puolelta; syöminen on nimittäin pari päivää poiston jälkeen vähän hankalaa, kun ruuan joutumista poistokohtaan pitää välttää. Jos hampaita on poistettu vain esim vasemmalta puolelta, niin ruuan pureskelu onnistuu vielä suun oikealla puolella ihan kohtuullisesti, mutta jos hampaita on poistettu molemmin puolin, niin silloin arvelisin syömisen olevan tosi hankalaa ilman, että ruokaa päätyy poistokohtiin. Toki se ruoka sieltä suun huuhtelemisella saattaa lähteä, mutta hammaslääkärin ohje oli, että voimakasta purskuttamista pitäisi välttää, koska se poistoaukossa oleva veriklöntti on tavallaan ruven vastine, joka nopeuttaa aukon paranemista.
12.10.2017 15:58 Leo Salminen 1452
12.10.201717:03
777
17

Minä, joka olen hammaslääkäripelkoinen, halusin neljä viisaudenhammastani poistettavan kerralla yksityisellä hammaslääkäriasemalla, koska sieltä sai ilokaasua poiston ajan. Kiitos ilokaasun ja puudutteen, en pelännyt eikä koskenut hiukkaakaan. Puudute ei vaikuttanut nieluun mitenkään, pystyin hengittämään ja nielemään normaalisti.

Aikaa ja tupakkia (vitsi) meni mutta kyllä kannatti! Hampaitteni juuret olivat vinksallaan eri ilmansuuntiin ja joka ien jouduttiin myös tikkaamaan parilla tikillä. Pari seuraavaa päivää meni velliä ja särkylääkettä särpiessä, mutta olinhan selvinnyt yhdellä reissulla. Tähän käynee sanonta:" Mieluummin kertarytinä, ku jatkuva ininä".

Kommentit (0)

Vastauksesi