Akut lentokoneessa, mikä on logiikka?

Akut lentokoneessa, mikä on logiikka?

Miksi pikkuisia puhelimen lataukseen tarkoitettuja akkuja ei saa kuljettaa ruumassa?
Kun taas läppäreitä saa (ja pian ehkä täytyy) kuljettaa ruumaan menevässä matkalaukussa. Läppärin akku on paljon tehokkaampi kuin puhelimen vara-akku ja läppäri voi jopa kytkeytyä päälle tärähdyksestä itsekseen siellä ruumassa.

Vastaus

Pienten litiumakkujen kuljettaminen lentokoneen ruumassa on paloturvallisuusriski ja siksi ne täytyy kuljettaa käsimatkatavaroissa. Toisaalta Yhdysvallat ja Britannia ovat tosiaan kieltäneet kännykkää suurempien laitteiden tuomisen matkustamoon Lähi-Idästä suuntautuvilla lennoilla, koska esim. kannettavaan tietokoneeseen voidaan kätkeä pommi tai räjähteitä. Tässä on todellakin ristiriita lentoturvallisuuden kannalta, toisaalta terrorismin aiheuttama ja toisaalta paloturvallisuuden. Kumpi näistä riskeistä on suurempi yleiselle lentoturvallisuudelle riipuu varmasti näkökulmasta.

Yhtenä ratkaisuna on esitetty lentokoneiden ruumien paloturvallisuuden parantamista, mikä tietysti kuullostaa järkevältä. Samalla on epäilty että älypuhelimia suurempien elektronisten laitteiden kielto käsimatkatavaroissa olisi itseasiassa protektionismia, jolla pyritään parantamaan Yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden kilpailukykyä Lähi-Idän yhtiöitä vastaan. Yhtäältä kannettavien tietokoneiden käyttökielto lentokoneissa vaikeuttaa esim. liike-elämää ja voidaan näin nähdä voittona terrorismille

Kommentit (0)

Vastauksesi