Ajoimme muutaman kerran 50-luvun puolivälin jälkipuoliskolla täältä ...

Ajoimme muutaman kerran 50-luvun puolivälin jälkipuoliskolla täältä ...

Ajoimme muutaman kerran 50-luvun puolivälin jälkipuoliskolla täältä Laajalahdesta ns. Sillbölen (Kaivokselan)kaivoksille. Kaivosonkalot olivat aivan huikeita nuorille nassikoille. Toimme kotiin pyörän tarakalla malmikiviä.

Matkalla Sillböleen, ajoimme Konalasta nykyiseen Malminkartanoon. Vihdintien risteyksen pohjoispuolella oli mm, ESAB Oy:n tehdas. Kaverini Reijo tiesi, että tästä risteyksestä hieman Muurimestarintien suuntaan, oli ns. "ryssien" pieni hautausmaa. Siellä kävimme. On se kumma, mutta sieluni silmässä näen paikan. Läntinen loiva metsärinne. Vihreä rima-aita rajasi paikan. Ehkä korkeintaan alle 100 m2. Mielestäni hauta-alueella oli punainen tähtikin.

Sitä Reijon kanssa pohdimme, että kuinka on mahdollista, että ent. vihollisilla on näin hyvin hoidettu hautapaikka. Emme sitten muuta osanneet tehdä, kuin jatkaa matkaamme.

Paikkaa en ole löytänyt, eikä sitä ole karttoihinkaan merkitty mielestäni. Onko tämä n. 55 vuotta sitten koettu asia, vain pelkästään mielikuvitusta vai unta ehkä? Asia vaan on tullut mieleen, eikä jätä rauhaan.

Vastaus

Kyseessä ei ole venäläinen hautausmaa vaan kansalaissodassa kaatuneiden punaisten joukkohauta. Hauta muistomerkkeineen sijaitsee yhä edelleen aivan Pohjois-Haagan aseman kupeessa kivikkoisessa rinteessä. Punaista tähteä siellä ei tiettävästi ole, vain v. 1920 pystytetty kivipatsas jossa vuosiluku 1918.

Haagaan on haudattu 28 suomalaista ja neljä virolaista. Suomalaiset kuuluivat siihen 40-50 miehen joukkoon, jotka saksalaiset teloittivat nykyisen Vihdintien liikenneympyrän lähistöllä sijainneella suolla 12.4.1918. Joukossa oli tiettävästi mm. Huopalahden Työväenyhdistyksen luottamusjäseniä. Virolaiset olivat Viron oikeusministeri Jüri Vilms seurueineen. He olivat matkalla Isoon-Britanniaan neuvottelemaan Viron itsenäistymisestä, mutta matka päättyi – ainakin erään version mukaan - Töölön sokeritehtaan pihalle 13.4.1918. Virolaiset vietiin myöhemmin kotimaahansa uudelleen haudattaviksi.

Hauta on Helsingin kaupungin suojelukohde, eikä millään muotoa unohdettu. Suomen Kommunistisen Puolueen vappuohjelmaan kuului tänäkin vuonna käynti punaisten sankarien viimeisellä leposijalla.

Lähteet:

Oittinen Riitta & Tepponen, Pirkko: Pohjois Haaga. Pohjantähti Helsingissä (Pohjois-Haaga seura, 1989)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1436998%7CSpohjois-haaga%7...

Zetterberg, Seppo: Jüri Vilmsin kuolema (Otava, 1997)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1597170%7CSjuri+vilmsin+ku...

Kommentit (0)

Vastauksesi