Ajatusviiva vai yhdysmerkki kadunnimeen, jos kaksi kadunnumeroa samalle kiinteistölle?

Ajatusviiva vai yhdysmerkki kadunnimeen, jos kaksi kadunnumeroa samalle kiinteistölle?

Jos katuosoite on muotoa, kuten esimerkiksi katuosoite "Torikatu 34-40", tuleeko siihen kieliopillisesti oikein ajatusviiva (pidempi viiva) vai yhdysmerkki (lyhyt viiva, -)?

2 vastausta

Esimerkin tapaisissa rajakohtamerkinnöissä käytetään ajatusviivaa eli 'Torikatu 34–40'. Muistelisin tosin nähneeni myös ohjeen, jonka mukaan voidaan käyttää myös yhdys- eli tavumerkkiä välilyöntien kanssa, jos ajatusviivaa ei onnistu saamaan näppäimistöltä näytölle: 'Torikatu 34 - 40'.

Kommentit (0)
02.01.201812:31
9483
58

"Muistelisin tosin nähneeni myös ohjeen..."
Ei tarvitse jättäytyä muistin varaan, kun lukee samaisesta Kielikello-lehtien arkistosta tuota 30 vuoden takaista numeroa vähän pitemmälle tai vaikkapa numeroa 2/2006, "Ajatusviiva rajakohtamerkinnöissä", huomautus "Miten ajatusviiva tuotetaan".

Meidän vuosikymmenellämme voisi olla vielä suositeltavampaa lukea tuoreita ohjeita, joissa mm. erilaisten kirjoittimien ominaisuudet on otettu paremmin huomioon, vaikka periaatteet sinänsä eivät olekaan muuttuneet kirjoituskoneiden aikakauden jälkeen.

www.kielitoimistonohjepankki.fi - Ajatusviiva: rajakohdat...
Ajatusviiva: merkin tuottaminen. Tässä kohdassa esitetään eri tapoja tuottaa ajatusviiva Ctrl-, Alt- ja AltGr-näppäinten avulla.
Lisäksi: "Jos ajatusviivaa ei jostain syystä ole mahdollista tuottaa, voi käyttää yhdysmerkkiä, jonka molemmin puolin on välilyönti."

Vastaus alkuperäiseen kysymykseen: Esitetyn katuosoitteen tyyppisissä rajakohtailmauksissa kuuluu käyttää ajatusviivaa (pitkä tai puolipitkä viiva). Joissakin harvinaisiksi käyneissä tapauksissa joudutaan ajatusviiva korvaamaan yhdysmerkillä (lyhyt viiva), jolle annetaan pituuden vaikutelma lisäämällä välilyönti sen molemmille puolille.

Kommentit (0)

Vastauksesi