Ajatellaanko tonttujen olevan kuolemattomia vai elävän vain huomattavasti kauemmin kuin ihmisten?

Ajatellaanko tonttujen olevan kuolemattomia vai elävän vain huomattavasti kauemmin kuin ihmisten?

Kun joululaulussa "Tonttu" sanotaan, että tonttu miettii ongelmaa, jota ei voi ymmärtää, ja olen ymmärtänyt sen niin, että hän ihmettelee, että mistä kartanon aikaisemmat asukkaat ovat tulleet ja minne he ovat lähteneet. Eli tonttu joko itse ei kuole koskaan tai elää ainakin huomattavasti kauemmin kuin ihmiset, eli varmasti ainakin satoja vuosia.

2 vastausta

Alkuun voisi linkittää vanhemman vastauksemme tonttujen alkuperästä: http://www.kysy.fi/kysymys/keita-tontut-ovat-ja-mista-he-tulevat

Kansanperinteen haltian kaltainen tonttu ja myöhäisempi joulutonttu ovat molemmat mytologisia olentoja. Oikeaa vastausta niiden elinikään ei ole. Yleensä kuitenkin ajatellaan tällaisten olentojen elävän ihmistä vanhemmaksi tai olevan jopa kuolemattomia. Ajatus vain normaalin ihmisen iän elävästä tontusta tuntuisi vastaajan mielestä hiukan tylsältä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tonttuperinteen tuntija Juha Nirkko arvelee tonttujen elävän satoja vuosia.

Kommentit (0)
21.12.201610:33
564
103

No jos tarkoitat nimenomaan suomalaisten perinteiden joulutonttuja, niin silloin vastaus on se, että niiden uskotaan elävän vain ihmisiä pidempään (tarkkaa elinikää ei tiedä kukaan)

Jos tarkoitat tonttuja ja niiden kaltaisia haltijoita yms. ihan yleisesti eri kulttuureiden keskuudessa, niin vastaus on se, että joissain kulttuureissa niitä pidetään kuolemattomina, joissain uskotaan elävän ihmistä lyhyemmän elämän ja joissain ihmisiä pidempään.

Sukulaiskansamme Uralilaiset ja Mongoolit uskoivat tonttujen kaltaisten pikkumiesten elävän ihmisiä pidempään, omaavan shamanistisia taikavoimia ja kykenevän puhumaan eläimille ja henkiolennoille.

Briteissä uskottiin pikkuväkeen jotka olivat kuolemattomia kunhan vain eivät menettäneet taikavoimiaan, taikavoimansa menettänyt pikkuväki eli vain muutamasta päivästä pariin kuukauteen (yhden tarun mukaan kuolemattomuuden salaisuus oli viisasten kivi).

Skotlannissa Leprekaunien (ilkeämielisten ja kepposia harrastavien pikkumiesten) uskottiin olevan kuolemattomia kunnes he menettävät kultapatansa eivätkä saa sitä takaisin lahjana henkilöltä, joka onnistui saaman padan joko ryöstämällä tai voittamalla Leprekaunin älynmittelössä (Älynmittelö oli juurikin Leprekaunin vangitseminen ja kultapata oli Leprekaunin kuolemattomuuden ja taikavoimien lähde.)

Viikingitkin uskoivat tonttujen tapaisiin haltioihin, nämä olivat käytännössä kuolevaisia, ellei jokin jumalista siunannut heitä kuolemattomuudella, jos en väärin muista, yksi Viikinkien jumalista oli juurikin Odinin siunaama haltija.

Kommentit (0)

Vastauksesi