Aina sanotaan, että syntyi potra poika, niin mitä se potra oikeastaan...

Aina sanotaan, että syntyi potra poika, niin mitä se potra oikeastaan...

Aina sanotaan, että syntyi potra poika, niin mitä se potra oikeastaan tarkoittaa? Voisiko sitä käyttää myös jossain muussa yhteydessä?

Vastaus
02.05.201019:50
25192
44

”Suomen kielen perussanakirja” (osa 2; Valtion painatuskeskus, 1992) kertoo, että ”potra” on sävyltään leikillinen ja merkitsee ’ponteva, reipas, tuhti’. ”Suomen sanojen alkuperä” (osa 2; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1995) antaa merkityksiksi ’reipas, kelpo, komea’.

Sanaa näytetään käyttävän yleiskielessä lähes yksinomaan pienistä lapsista ja erityisesti pojista. Ilmaus ”potra poika” lienee sanan yleisin esiintymä, ja yhteen sopivat alkusoinnut tekevät siitä kenties hauskalta kuulostavan. Jonkin verran sanaa on käytetty pikaisen Google-haun perusteella eläinten lapsista, ja osuipa silmiin myös ilmaus ”potra potku palleille”, jossa adjektiivin valintaa on varmasti motivoinut kolmen sanan alkusointurypäs.

”Suomen sanojen alkuperän” mukaan ”potra” on lainaa venäjän sanasta ”bódryj”, jonka merkitys on ’valpas, reipas, ripeä, rohkea, uljas’. Sana esiintyy muutamissa sukukielissä ja suomen murteissa lähinnä Karjalan suunnassa. Murteissa sillä on saattanut olla laajempaa käyttöä, mutta yleiskielessä sen käyttö on tosiaan melko rajoittunutta.

Kommentit (0)

Vastauksesi