Aina kaikki masennustarinat alkaa sanoilla: Kaikki oli hyvin, mutta..

Aina kaikki masennustarinat alkaa sanoilla: Kaikki oli hyvin, mutta..

Aina kaikki masennustarinat alkaa sanoilla: Kaikki oli hyvin, mutta.. Entäs jos kaikki ei ole hyvin, niin auttaako masennuslääkkeet silti? Esimerkiksi minä olen onneton, koska minulla ei ole ketään; pystyisikö masennuslääkkeet helpottamaan oloani vai auttaako ne vain niitä, jotka ovat masentuneita ilman syytä?

Vastaus

Masennuslääkkeillä pyritään vaikuttamaan yksilön aivokemiaan, parantamaan mielialaa. Masennukseen vaikuttavat monet tekijät, jotka voivat olla yksilöllisiä kuten yksinäisyyden kokemus tai yhteisöllisiä kuten vaikkapa työttömyys.

Masennuksen tunnusmerkkejä ovat apeus, melankolia, alavireisyys ja toivottomuus. Suru sen sijaan liittyy traumaattiseen kokemukseen esim. läheisen ihmisen menetykseen. Masennuslääkkeillä ei siis voida hoitaa traumaperäistä surua. Masennuksen pitkäaikainen lääkehoito suojaa työkyvyttömyydeltä, mutta masennuslääkkeillä on usein myös yksilöllisiä sivuvaikutuksia.

Masennusta voidaan hoitaa myös terapialla, vaikeaa masennusta sähköhoidolla. Terapiamuotoja, lääkkeitä ja koulukuntia on erilaisia. Yleensä hoitoon ohjautuminen tapahtuu lääkärin arvion perusteella. Paikallisesta terveyskeskuksesta neuvotaan potilasta eteenpäin. Myös erilaiset auttavat puhelimet ovat hyödyllinen kanava. Helsingissä katastrofitilanteissa saa apua Auroran sairaalan päivystyksestä.

Usein masennuslääkkeitä aloitettaessa potilaan oireet ensin hieman pahenevat ja sitten alkavat lievittyä. Sopiva lääke ja oikea annostus eivät aina löydy heti, vaan niitä joudutaan kokeilemaan ja tarvittaessa vaihtamaan.

Useimmiten masennuksen taustalla on ihmissuhdeongelmia. Tuttavista jotkut valikoituvat ystäviksi ja paras tapa löytää ystäviä on liikkua erilaisissa harrastus- ym. piireissä ja solmia erilaisia sosiaalisia kontakteja. Yhteiset aatteet ja intressit lähentävät ihmisiä toisiinsa, joten suosittelen verkostoutumista. Toki myös netin kautta voi tutustua uusiin ihmisiin. Hyvät ihmissuhteet suojelevat tehokkaasti masennukselta, mutta elämäntavoillakin on merkitystä. Terveelliset elämäntavat kuten oikeanlainen ruokavalio ja liikunnan harrastaminen ehkäisevät ja hoitavat masennusta tehokkaasti.

Tietoa masennuksesta verkossa: http://www.tohtori.fi/?page=5096075&id=5027809
http://www.hoitonetti.fi/hoitokategoriat/masennusl%C3%A4%C3%A4kkeet/

Vertaistukea saat esim. seuraavista linkeistä:
http://www.mielimaasta.fi/
www.tukinet.fi

Tietokirjoja aiheesta:

http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=masennus&searchscope=9&m=1&l=fi....

Hyvä perusteos aiheesta on Andrew Solomonin Keskiyön demoni: masennuksen atlas (Tammi 2002); tosin teoksen lääketieto ei kaikilta osin vastaa Suomen hoitokäytäntöjä.

Kommentit (0)

Vastauksesi