Aiemmin kysyttiin Tuomaksen taipumisesta. Voinko siis taivuttaa Joonas ->...

Aiemmin kysyttiin Tuomaksen taipumisesta. Voinko siis taivuttaa Joonas ->...

Aiemmin kysyttiin Tuomaksen taipumisesta. Voinko siis taivuttaa Joonas -> Joonaan? Vai täytyykö sanoa Joonaksen?

Vastaus
05.03.201018:51
23549
4

”Kielenhuollon käsikirja” (Yrityskirjat, 2002) käsittelee s-päätteisten etunimien taivuttamista. Siinä todetaan, että kysymääsi nimeä on vanhastaan taivutettu Joonas : Joonaan. Uudenaikaisemman ks-taivutuksen (”Joonaksen”) todetaan kuitenkin vallanneen alaa. Eräissä nimissä (esim. Johannes ja Iiris) vanhanaikainen taivutus ei ole edes mahdollista, sillä muodot ”Johanneen” tai ”Iiriin” eivät ole olleet vanhastakaan käytössä vaan niitä on vanhastaankin taivutettu ks-muodoissa ”Johanneksen” ja ”Iiriksen”.

Itse pitäisin taivutusmuotoa ”Joonaan” selvästi vanhahtavana, enkä muista kenenkään tuntemani Joonas-nimisen henkilön taivuttaneen nimeään noin. Lisäksi se asiayhteydestään irrotettuna on täysin samanlainen kuin Joona-nimen illatiivimuoto. Nimen Aleksis kohdalla tosin taivutus on vielä hämäävämpää: vanhanaikainen genetiivimuoto ”Aleksin” on täysin samanlainen kuin nimen Aleksi genetiivimuoto.

Kielenhuollon näkökulmasta vanhanaikainen taivutus on toki sallittua, mutta käytännön kielenkäytön tasolla se voi tuoda vanhahtavaa sävyä ja kenties ymmärrysongelmiakin, jos kuulijat eivät oivalla taivutusmuodon taustalla olevaa nimeä. Ehkäpä jossakin vaiheessa kielenhuoltokin päätyy suosittelemaan ainoastaan ks-taivutusta. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei Suomessa ole mitään kielipoliisia, joka tarkkailisi ihmisten sanomisia ja sakottaisi ”väärästä” kielestä. Kieltä saa käyttää haluamallaan tavalla, mutta toki kielenkäytön yleiset normit on syytä tiedostaa, jotta kielenkäyttö olisi ymmärrettävää.

Kommentit (0)

Vastauksesi