Äärettömyys

Äärettömyys

Jos kaikkeus on ääretön.. Niin eikös se silloin tarkoita että jossain kaukana äärettömyydessä kirjoitan tätä samaa juttua samanaikaisesti??

Vastaus

Ei välttämättä. Täytyy ensinnäkin miettiä, mitä tarkoitetaan kaikkeuden äärettömyydellä. Jos ajatellaan vain avaruuden äärettömyyttä, jää jäljelle mahdollisuus, että avaruudessa on silti vain äärellinen määrä materiaa: tällöin tietyn rajapyykin jälkeen avaruudessa olisikin vain tyhjää.

Entäpä jos materiaakin olisi rajattoman paljon? Tällöinkään kuvaamasi tilanne ei liene välttämätön. Jos näet on olemassa äärettömän paljon erilaisia mahdollisia tapahtumia, minkään niistä ei tarvitse toistua äärettömän suuressa maailmankaikkeudessa, vaan jokainen äärettömän maailman osa voisi olla tapahtumiltaan ainutlaatuinen, aivan kuten äärettömän suurelle ihmisjoukolle voidaan jokaiselle antaa oma yksilöllinen numeronsa äärettömästä numerojoukosta.

Mikäli mahdollisten tapahtumien määrä sitten olisikin äärellinen, silloin ainakin jotkin tapahtumat toistuisivat samanlaisena halki äärettömän maailmankaikkeuden. Tämä mahdollisuus muistuttaa hieman Nietzschen ajatusta ikuisesti paluusta, jossa tosin kyse on äärettömän pituisesta ajasta: jos on olemassa äärellinen määrä mahdollisia tapahtumia ja äärettömästi aikaa, samojen tapahtumien on toistuttava äärettömän monta kertaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi