Äänittäminen radion tai c-kasettisoittimen kuulokeliitännästä?

Äänittäminen radion tai c-kasettisoittimen kuulokeliitännästä?

Mitä välineitä tarvitaan, jos haluaa äänittää esim. radion tai c-kasettisoittimen kuulokeliitännästä tietokoneelle? Itselläni on MP3-soitin mallia Creative MuVo N200, jolla voi äänittää kuulokeliitännästä, kun yhdistää sopivanlaisen johdon ohuen pään soittimeen ja toisen pään liitäntään, josta haluaa nauhoittaa. Olen lukenut, että vastaavaa pystyy tekemään myös tietokoneella ja sopivalla välineellä/johdolla (ja lopputulos olisi varmasti laadukkaampi kuin kuvan mukaisella välineistöllä), ja nyt kaipaisin tietoa, millainen väline/johto hommaan soveltuisi ja mistä sellaisen saisi.

Kuvat: 
Vastaus

Tekniikkaa tunteva kollega totesi, että noiden tallentaminen tietokoneelle onnistuu 2,5 millimetrin johdolla, jossa on sama liitäntä kummassakin päässä. Johto on hyvin yleinen, ja sitä voi kysyä mistä tahansa elektroniikkaa myyvästä liikkeestä. Johto kiinnitetään tietokoneessa siihen porttiin, johon tulee normaalisti mikrofooni.

Ohjelmaksi kollega suositteli ilmaista Audacity-ohjelmaa (https://www.audacityteam.org), jolla olen itsekin digitoinut lp-levyjä. Sopivia ohjelmia on kuitenkin olemassa paljon, niin ilmaisia kuin maksullisia, eikä tuo vaadi muuta kuin että ohjelma pystyy nauhoittamaan tuosta portista ääntä.

Kirjasto 10:ssä on myös valmis digitointilaite, jolla pystyy muuttamaan C-kasetteja sähköiseen muotoon. Sen pystyy varaamaan osoitteesta https://varaamo.hel.fi/resources/auur6zmfzh2a?date=2018-01-19. Jos tarvitset digitoinnissa apua, osoitteesta http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kirjasto_10/Palvelut/Va...(2376) löytyvät ohjeet, kuinka voit varata studio-opastajan auttamaan.

Kommentit (1)
Sen verran vielä korjaan muuten oikeaa vastausta, että johdon paksuus on 3,5 mm. Varmaan... Sen verran vielä korjaan muuten oikeaa vastausta, että johdon paksuus on 3,5 mm. Varmaankin käynyt vain painovirhe. Jos tietokoneessa ei ole erillistä mikrofoniliitäntää, vaan yhdistetty kuuloke- ja mikrofoniliitäntä (yleistä uudemmissa läppäreissä), tarvitaan lisäksi adapteri. Esimerkiksi tälläinen: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/55502/dfdcj/Fuj-tech-4pin-TRRS-kuulokemikrofoniadapteri Vastaavia löytyy varmasti useimmista tietokone- ja äänitarvikeliikkeistä. Lisäksi huomautus siitä, että kasettisoittimen laatu vaikuttaa lopullisen äänityksen laatuun. Halvalla kasettisoittimella saa kohtalaista ääntä, mutta paremmalla kasettisoittimella äänenlaatukin paranee. (Paitsi jos kasetti on huono (alunperinkin huono, kulunut liikaa tms.), silloin asialle ei ole tehtävissä mitään.
19.1.2018 17:25 Martti Syyskorpi 6000

Vastauksesi