Äänienergia on hiukkasten liike-energiaa?

Äänienergia on hiukkasten liike-energiaa?

Äänienergia on hiukkasten liike-energiaa. Olisiko siis mahdollista "tuottaa" energiaa keräämällä esimerkiksi liikenteen melua (jättimäisellä korvalla tietenkin), mahdollisesti vahvistaa ääni aaltoja korvaluiden tapaisesti ja muuttaa energia käyttökelpoiseen muotoon?

2 vastausta

Hei! Yksinkertainen oletus, että äänienergia on hiukkasten liike-energiaa on käytännössä hatara. Asia on paljon monimutkaisempi. Todennäköisesti äänihiukkaset ovat samantapaisia kuin valohiukkasten perusjakeet ja ne kulkevat kaikki samalla väliaineen määräämällä nopeudella. Äänienergia on yhtä kuin väliaineen ominaisuudet. Tämän lisäksi ääni on aalto. Väliaineen läpi kulkiessaan mekaaniset aallot voivat kuljettaa energiaa paikasta toiseen ilman, että yksikään väliaineen hiukkasista siirtyy pysyvästi pois alkuperäiseltä paikaltaan. Sen sijaan väliaineen hiukkaset värähtelevät kiinteän pisteen ympärillä. Tästä muodostuu äänienergiaa välittävä aalto. Ääni ei siis liikuta väliainetta vaan päinvastoin. Näin ollen kysymyksesi oletus on mahdoton tai epäkäytännöllinen.

Aina voidaan äänittää (vaikka sitä liikenteen melua), vahvistaa se postyymisti, ja toistaa ulos vaikka rokkifestivaalitasoisella PA-laitteistolla, mutta energiaa siitä ei saada talteen.

 

Kommentit (0)
15.02.201311:04
4675
147

Se olisi mahdollista esim. hyödyntämällä pietsosähköistä ilmiötä, mutta nuo energiamäärät ovat niin pieniä tai vaihtoehtoisesti laitteet niin isoja, että niille on vaikea keksiä hyödyllisiä käyttötarkoituksia.

Kommentit (0)

Vastauksesi