"Aallot" pimeässä

"Aallot" pimeässä

Mistä johtuu ja onko sille kenties jokin tieteellinen nimikin, kun nukkumaan mennessä tai muuten pimeässä silmät kiinni semmoiset "värilliset aallot" vaeltavat näössä? Täysin omaan anekdootilliseen todistusaineistoon perustuvaa on se, että unien aiheet usein tuntuvat kehittyvän juuri näistä satunnaisista "hahmoista". Lienee täsmälleen samaa aivojen normaalia toimintaa kuin pareidolia? Unen tullessa aivojen todellisuuden hahmottamista säätetelevä osa asettuu lepotilaan ja sitä myötä muut osat seuraavat perässä? Vai onko se näin? Jotain olen aivojen biologiasta, neurologiasta, ymv. lukenut, mutta tämä asia on jäänyt vähän "hämärän peittoon". Ei niinkään unien, vaan nimenomaan se näiden "aaltojen" synty on se mikä kiinnostaa ja kummastuttaa.

Vastaus

Verkkokeskusteluissa pohdiskellaan paljonkin tällaisia väri-ilmiöitä, joita näkee silmät suljettuina ja usein unen rajamailla ollessa. Kaikesta päätellen ne eivät ole aivan harvinaisia. Joskus puhutaan hypnagogiasta, eräänlaisen valveunen tilasta. Ollaan tietoisen ja tiedostamattoman rajamailla ja muiden aistimusten ohella voidaan nähdä värejä.

Scienceline-artikkeli "Why do we see colors with our eyes closed?" käyttää värien ja kuvioiden näkemisestä ilmaisua “phosphenes”, suomeksi ehkä "fosfeeni". Aiheesta löytyy lisää verkosta. Kysy.fi ei oikeastaan pysty arvioimaan tai diagnosoimaan lääketieteeseen ja psykologiaan liittyviä ilmiöitä tarkemmin.

Kommentit (0)

Vastauksesi