Aallon korkeus järvellä

Aallon korkeus järvellä

Säämäjärven ikävän veneonnettomuuden uutisoinnin yhteydessä on mm. Ylen uutisoinnissa puhuttu 2 -3 metrin aallon korkeudesta (http://yle.fi/uutiset/yle_saamajarven_onnettomuuspaikalla_leiri_hiljeni_...). Järvi on kyllä aava, saaria ei ole suojaamassa. Onko tuollaiset 2 - 3 metrin korkuiset aallot mahdollisia tämän kokoisella järvellä tai järvillä yleensä.

Vastaus

Aallot muodostuvat tuulen vaikutuksesta. Tuuli saa veden virtaamaan, mikä synnyttää pyörteitä ja paine-eroja veteen. Veden pinnalla näkyvät aallot ovat erilaisia pituudeltaan, korkeudeltaan ja kulkusuunnaltaan.

Merissä ja järvissä syntyvät aallot noudattavat keskenään samoja fysiikan lakeja. Ainoastaan vesialtaiden koot ja muodot vaihtelevat. Aaltojen muodostumiseen vaikuttavat tuulen nopeus, tuulen kestoaika sekä tuulen pyyhkäisymatka. Pyyhkäisymatka viittaa yksinkertaisimmillaan matkaan, jolla tuuli vaikuttaa. Mikäli tuulen kestoaika tai pyyhkäisymatka eivät rajoita aallokon kasvua, määrää tuulen nopeus sen, kuinka korkeaksi aallokko voi kehittyä. Tällöin aallot myös etenevät tuulen kanssa yhtäläistä nopeutta.

Aallokon kasvuun vaikuttaa lisäksi ilman ja veden välinen lämpötilaero. Veden ollessa ilmaa lämpimämpää on aaltojen kasvu nopeampaa kuin päinvastaisessa tilanteessa. Toisaalta syksyn ja talven suuret aallot johtuvat vuodenaikoihin liittyvistä kovista tuulista.

Venäjän Säämäjärvi on pinta-alaltaan 270 neliökilometriä. Järven pituus on 22 kilometriä ja sen levein kohta on puolestaan 14 kilometriä. Säämäjärvi on keskisyvyydeltään 6,7 metriä. Järven syvin kohta on 24,5 metriä. Vaikka Säämäjärvessä on 80 saarta, on sen ulappa aava. Onnettomuushetkellä vallitsi ilmeisesti myrsky, johon liittyneet, aavalla ulapalla pauhanneet tuulet pääsivät nostattamaan aallot poikkeuksellisen korkeiksi.

Verkossa on keskusteltu Kanadan Michiganjärven aallonkorkeuksista. Talvella järven aallokon keskikorkeus on 1,22-2,44 metriä (4-8 jalkaa) ja kesällä 0,61-1,22 metriä (2-4 jalkaa). Lukuihin verrattuna tuntuu mahdolliselta, että onnettomuushetkellä Säämäjärven aallonkorkeus olisi ollut 2-3 metriä etenkin, kun sääolosuhteet olivat myrskyn vuoksi poikkeukselliset. On tosin huomattava, että Michiganjärvi on huomattavasti Säämäjärveä suurempi: sen pinta-ala on peräti 57 800 neliökilometriä, sen syvin kohta on 282 metriä ja keskisyvyys 85 metriä.   

 

Kommentit (2)
"Tällöin aallot myös etenevät tuulen kanssa yhtäläistä nopeutta". Noin vastaaja ki... "Tällöin aallot myös etenevät tuulen kanssa yhtäläistä nopeutta". Noin vastaaja kirjoittaa. Pitäneekö paikkaansa? Eikö tuuli kumminkin kulje nopeammin kuin aallot? Köpi, Mika S ja muut, ottakaa kantaa.
6.7.2016 20:00 Asseri . 5420
"Tällöin aallot myös etenevät tuulen kanssa yhtäläistä nopeutta". Noin vastaaja ki... "Tällöin aallot myös etenevät tuulen kanssa yhtäläistä nopeutta". Noin vastaaja kirjoittaa. Pitäneekö paikkaansa? Eikö tuuli kumminkin kulje nopeammin kuin aallot? Köpi, Mika S ja muut, miten on?
6.7.2016 20:02 Asseri . 5420

Vastauksesi