80-luvulla löydettiin susilapsi jostain viidakosta/kylän läheltä.

80-luvulla löydettiin susilapsi jostain viidakosta/kylän läheltä.

80-luvulla löydettiin susilapsi jostain viidakosta/kylän läheltä. Tämä susilapsi oli n.13 vuotta vanha ja tummaihoinen. Lapsi ei osannut puhua ym. ja käyttäytyi susilapsen tavoin. En muista että mistä maasta hänet löydettiin, mutta nimeksi annettiin Kossivi ja poika vietiin Sveitsiin, jossa häntä yritettiin opettaa "normaaliksi" ihmiseksi. Tapauksesta tehtiin myös dokumentti, joka on esitetty Suomessa (joskus silloin 80-luvulla). Mitä tälle Kossiville kuuluu nyt? Onko hän elossa vaiko kuollut, oppiko hän ikinä puhumaan?

Vastaus

En onnistunut löytämään Kossivista tietoa muualta kuin keskustelupalstoilta. Moni on nähnyt hänestä kertoneen dokumentin koulussa psykologian tunnilla.

Skepsis ry:n foorumilla esitettiin, että kyseinen dokumentti olisi esitetty TV1:n A-Studiossa keväällä 1987. Saman lähteen mukaan poika olisi ollut togolainen ja dokumentti sveitsiläisen RTSR:n tuotantoa. Mitään tutkimusjulkaisua häneen liittyen en löytänyt, vaikka ilmeisesti hänelle tehtiin paljon erilaisia kokeita.

Tiede-lehden foorumilla pojan iäksi muisteltiin 6-9 vuotta, joten on todennäköistä että hän ei koskaan oppinut kunnolla puhumaan. Kriittinen vaihe kielen oppimisen kannalta kestää juurikin tuonne korkeintaan 10-vuotiaaksi.

Varhaislapsuuden sosiaalinen kanssakäyminen on muutenkin olennaista kognitiivisen kehityksen kannalta, joten susilapset eivät "normalisoidu" opetuksesta huolimatta. Valitettavan usein he eivät "pelastamisensa" jälkeenkään pääse turvallisiin oloihin, vaan joutuvat laitoksiin ja tutkimusobjekteiksi. Tämä ei edesauta tasapainoista kehitystä.

Yleensä susilapset ovat kuolleet varsin nuorena löytämisensä jälkeen. Lähdelistan alimmasta linkistä löytyy runsaasti tutkimustietoa susilapsiin liittyen.

Lähteet:

http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=154490

http://www.tiede.fi/keskustelut/psykologia-aivot-ja-aistit-f12/alkusysay...

http://www.dmoz.org/desc/Science/Social_Sciences/Psychology/Child_Psycho...

Kommentit (0)

Vastauksesi