80-luvulla löydettiin susilapsi jostain viidakosta/kylän läheltä.

80-luvulla löydettiin susilapsi jostain viidakosta/kylän läheltä.

80-luvulla löydettiin susilapsi jostain viidakosta/kylän läheltä. Tämä susilapsi oli n.13 vuotta vanha ja tummaihoinen. Lapsi ei osannut puhua ym. ja käyttäytyi susilapsen tavoin. En muista että mistä maasta hänet löydettiin, mutta nimeksi annettiin Kossivi ja poika vietiin Sveitsiin, jossa häntä yritettiin opettaa "normaaliksi" ihmiseksi. Tapauksesta tehtiin myös dokumentti, joka on esitetty Suomessa (joskus silloin 80-luvulla). Mitä tälle Kossiville kuuluu nyt? Onko hän elossa vaiko kuollut, oppiko hän ikinä puhumaan?

2 vastausta

En onnistunut löytämään Kossivista tietoa muualta kuin keskustelupalstoilta. Moni on nähnyt hänestä kertoneen dokumentin koulussa psykologian tunnilla.

Skepsis ry:n foorumilla esitettiin, että kyseinen dokumentti olisi esitetty TV1:n A-Studiossa keväällä 1987. Saman lähteen mukaan poika olisi ollut togolainen ja dokumentti sveitsiläisen RTSR:n tuotantoa. Mitään tutkimusjulkaisua häneen liittyen en löytänyt, vaikka ilmeisesti hänelle tehtiin paljon erilaisia kokeita.

Tiede-lehden foorumilla pojan iäksi muisteltiin 6-9 vuotta, joten on todennäköistä että hän ei koskaan oppinut kunnolla puhumaan. Kriittinen vaihe kielen oppimisen kannalta kestää juurikin tuonne korkeintaan 10-vuotiaaksi.

Varhaislapsuuden sosiaalinen kanssakäyminen on muutenkin olennaista kognitiivisen kehityksen kannalta, joten susilapset eivät "normalisoidu" opetuksesta huolimatta. Valitettavan usein he eivät "pelastamisensa" jälkeenkään pääse turvallisiin oloihin, vaan joutuvat laitoksiin ja tutkimusobjekteiksi. Tämä ei edesauta tasapainoista kehitystä.

Yleensä susilapset ovat kuolleet varsin nuorena löytämisensä jälkeen. Lähdelistan alimmasta linkistä löytyy runsaasti tutkimustietoa susilapsiin liittyen.

Lähteet:

http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=154490

http://www.tiede.fi/keskustelut/psykologia-aivot-ja-aistit-f12/alkusysay...

http://www.dmoz.org/desc/Science/Social_Sciences/Psychology/Child_Psycho...

Kommentit (0)
10.09.201916:46
19418
29

Susilapsista on muotoutunut melkoinen myytti. Nyt kuitenkin tiedetään useita perheitä eri puolella maailmaa joissa on useita eläinmäisesti käyttäytyviä perheenjäseniä. Kun ensimäisen kerran luin tällaisesta tapauksesta, perhe eli Intiassa. Samassa perheessä oli useammassa polvessa neljällä raajalla kulkevia, puhumiskyvyttömiä jäseniä, jotka selvästikään eivät olleet metsään hylättyjä, eläinten kasvattamia ihmisiä, vaan tavallisen maalaisperheen kehitysvammaisia jäseniä, joita poikkeuksellisesti ei oltu yritetty piilotella multa ihmisiltä.

Nyt kun yritin etsiä sitä artikkelia, löydän juttuja muista perheistä joissa on neljällä raajalla kulkevia jäseniä. Yksi artikkeli kertoo Turkissa elävästä perheestä, toinen useammasta perheestä Unkarissa. Unkarilaisten perheiden DNA tutkittiin toiveissa löytää se mutaatio, joka estää ihmisille normaalin pystykävelyn kehittymisen, mutta tutkimuksen lopputulos olikin, että jokaisessa perheessä oli ihan eri mutaatiot. Kyse ei siis voi olla siitä että on palattu johonkin vanhaan, alkuperäisempään perimään, vaan kyse on yksinkertaisesti satunnaisesta mutaatiosta ja sen aiheuttamasta kehitysvammasta. Näissä tutkituissa perheissä oli kaikissa naitu lähisukulaisia, mikä selittänee sen että yhdessä perheessä on niin monta kehitysvammaista jäsentä.

Yhden ainoan perheen (kuten aiemmin mainitun Turkissa asuneen perheen) tutkiminen ei riitä, vaan useita perheitä täytyy verrata toisiinsa. Kun näin tehdään, tulokset viittaavat siihen, että mitään eläinten kanssa varttuneita lapsia ei ole koskaan ollutkaan. Kaikissa kulttuureissa on kehitysvammaisia lapsia yritetty piilotella muilta, ja kun ilmiö on äärimmäisen harvinainen, löydetyt tapaukset ovat ennen Internet-aikaa olleet aina yllätyksiä, joita ei ole päästy vertaamaan keskenään. Lisäksi teoria eläinten kanssa kasvamisesta on emotionaalisesti niin voimakas aihe, ettei sitä ole osattu asettaa kyseenalaiseksi.

Olisi jo aika hylätä tämä myytti.

LISÄYS: Päinvastainen esimerkki apinasta, joka siirtyi kävelemään kahdela jalalla ei ollut syntymässä saadun mutaation, vaan rajun infektion seuraus (kolmas liitelinkki näyttää kuvan).

Kommentit (0)

Vastauksesi