60-luvun Aapisessa oli tarina, joka meni tähän tapaan: "Olipa vuorella...

60-luvun Aapisessa oli tarina, joka meni tähän tapaan: "Olipa vuorella...

60-luvun Aapisessa oli tarina, joka meni tähän tapaan: "Olipa vuorella lasisella vankina kaunis prinsessa. Onko se totta? Ei se ole totta, sehän on silkkaa satua." Meidän Satu-tyttäremme vihitään ensi lauantaina ja haluaisin kotiväen ohjelmaan tämän tarinan. Löytäisiköhän joku ystävällinen minulle tämän pikku sadun. Meidän Satumme jutut ovat aina olleet sellaisia, että on joutunut ihmettelemään, onkohan tuo "silkkaa satua". Isäni sanoikin aikanaan:"Tämä ei olekaan mikä tahansa Satu, vaan tosi Satu!"

2 vastausta

Selasin useita Pasilan kirjavarastossa olevia Aapisia, mutta kysytyn kaltaista tarinaa en löytänyt. Oikean aapisen jäljittämistä hankaloittaa mm. se, että 1960-luvulla on ollut käytössä useampia aapisia.

Antikvariaattinetti.net -sivuille on koottu joidenkin aapisten kansikuvia, auttaisikohan se oikean aapisen jäljille.
http://www.antikvariaatti.net/books.php?CATE=803

Myös Googlen kuvahaulla löytyy aapisten kansia.
http://www.google.com/search?q=aapiset&rls=com.microsoft:fi&oe=UTF-8&sta...

1960-luvulla ilmestyneitä aapisia Lastenkirjainstituutin kokoelmista:
http://prettylib.erikoiskirjastot.fi/lib4/src?DATABASE=4&PBFORMTYPE=0100...

Olisi hienoa, jos joku lukijoistamme tunnistaisi kertomuksen ja tietäisi mistä teoksesta se löytyy ennen lauantaita (14.5.2011).

Kommentit (0)
11.03.201613:54
13237
56

Ko. lauantai on jo mennyt, toivottavasti Satu-tytär pääsi onnellisesti naimisiin jonkin muun tarinan siivittämänä. Tuo kuulostaa versiolta Aale Tynnin runosta Lasinen vuori, joka on myös useasti levytetty. Runo lie 1940- tai 1950-luvulta ja on laulettujen versioidensa ansiosta melko tunnettu, joten tuntuu oudolta, ettei Kirjastohenkilö seurannut tätä johtolankaa (tai ei ainakaan mainitse siitä). Nimittäin nyt, kun on sattumalta niin, että Aale Tynni on julkaissut 1955 kirjan Satuaapinen (!), niin sen etsisin käsiini tutkiakseni Prinsessa ja lasivuori -asiaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi